Meten en evalueren van interventies met cultureel erfgoed

In langetermijntrajecten focussen we ons niet alleen op het inzetten van erfgoedcollecties om het welzijn en de gezondheid van mensen te verbeteren. We willen ook het bewijs verzamelen van de impact. Een van onze doelstellingen is om methodieken en instrumenten voor op bewijs gebaseerde (evidence based) interventies met cultureel erfgoed voor gezondheid en welzijn te ontwikkelen en te verspreiden.

Hoe sympathiek en ‘verheffend’ enthousiaste getuigenissen over de weldaden van kunst en erfgoed op de mentale en fysieke gezondheid van mensen ook mogen zijn, ze vormen onvoldoende bewijs. Het komt erop aan om, door middel van meten en evalueren, te onderzoeken wat de kleine en subtiele impact is van interventies met cultureel erfgoed op het welzijn en de gezondheid van mensen én gemeenschappen. Die impact meten en evalueren kan aantonen wat werkt en vooral wat niet werkt.

Evidence based werken vereist geen rakettechnologie. Tijdens deze cursus tonen we aan dat ook kleine erfgoedorganisaties de effecten van hun acties op korte en lange termijn kunnen meten.

Tijdens de workshop krijgen de deelnemers:

  • inzicht in het belang van het meten van de impact;
  • een inleiding in het meten en evalueren van interventies met cultureel erfgoed;
  • een overzicht van enkele kwantitatieve en kwalitatieve meetinstrumenten;
  • een oefening in het opmaken van een logisch proces met de condities (veranderingstheorie);
  • inzicht hoe ze een protocol moeten opstellen.

Doelgroep: medewerkers van cultureel-erfgoedinstellingen en -organisaties die de impact van interventies met cultureel erfgoed met als doel het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van de deelnemers willen meten.

Geen voorkennis nodig.

Deze vorming maakt deel uit van het vormingstraject ‘Erfgoedcollecties gezondheid en welzijn’, een modulair vormingstraject over het inzetten van cultureel-erfgoedcollecties voor het verbeteren van het welzijn en de gezondheid van mensen en gemeenschappen.

Tijdstip: 10.00 - 15.30 uur

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, Brussel
Lesgevers
Bart De Nil en Alexander Vander Stichele (FARO)
Prijs
50 euro, syllabus en lunch inbegrepen. Inschrijven kan online via onderstaand formulier.
Deelnemers
Maximum aantal deelnemers: 15
De cursus zal niet doorgaan bij minder dan 6 deelnemers.
Contactpersoon
Adviseur participatie | welzijn
Sectorcoördinator archieven
T
02 213 10 87

Elders op FARO

Een jaar lang wordt de diversiteit en rijkdom van alle soorten erfgoed in Europa gevierd. Ook in Vlaanderen beweegt er ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
We zijn zeer verheugd te kunnen meedelen dat Helen Chatterjee de keynote zal verzorgen op de internationale conferentie 'Participation in ...