Meten en evalueren van interventies met cultureel erfgoed

In langetermijntrajecten focussen we ons niet alleen op het inzetten van erfgoedcollecties om het welzijn en de gezondheid van mensen te verbeteren. We willen ook het bewijs verzamelen van de impact. Een van onze doelstellingen is om methodieken en instrumenten voor op bewijs gebaseerde (evidence based) interventies met cultureel erfgoed voor gezondheid en welzijn te ontwikkelen en te verspreiden.

Hoe sympathiek en ‘verheffend’ enthousiaste getuigenissen over de weldaden van kunst en erfgoed op de mentale en fysieke gezondheid van mensen ook mogen zijn, ze vormen onvoldoende bewijs. Het komt erop aan om, door middel van meten en evalueren, te onderzoeken wat de kleine en subtiele impact is van interventies met cultureel erfgoed op het welzijn en de gezondheid van mensen én gemeenschappen. Die impact meten en evalueren kan aantonen wat werkt en vooral wat niet werkt.

Evidence based werken vereist geen rakettechnologie. Tijdens deze cursus tonen we aan dat ook kleine erfgoedorganisaties de effecten van hun acties op korte en lange termijn kunnen meten.

Tijdens de workshop krijgen de deelnemers:

  • inzicht in het belang van het meten van de impact;
  • een inleiding in het meten en evalueren van interventies met cultureel erfgoed;
  • een overzicht van enkele kwantitatieve en kwalitatieve meetinstrumenten;
  • een oefening in het opmaken van een logisch proces met de condities (veranderingstheorie);
  • inzicht hoe ze een protocol moeten opstellen.

Doelgroep: medewerkers van cultureel-erfgoedinstellingen en -organisaties die de impact van interventies met cultureel erfgoed met als doel het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van de deelnemers willen meten.

Geen voorkennis nodig.

Deze vorming maakt deel uit van het vormingstraject ‘Erfgoedcollecties gezondheid en welzijn’, een modulair vormingstraject over het inzetten van cultureel-erfgoedcollecties voor het verbeteren van het welzijn en de gezondheid van mensen en gemeenschappen.

Tijdstip: 10.00 - 15.30 uur

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, Brussel
Lesgevers
Bart De Nil en Alexander Vander Stichele (FARO)
Prijs
50 euro, syllabus en lunch inbegrepen. Inschrijven kan online via onderstaand formulier.
Deelnemers
Maximum aantal deelnemers: 15
De cursus zal niet doorgaan bij minder dan 6 deelnemers.
Contactpersoon
Stafmedewerker archieven, digitale publiekswerking en outreach
T
02 213 10 87

Elders op FARO

Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
De Europese Commissie lanceert een oproep om deel te nemen aan de raadpleging over EU-financiering i.v.m. waarden en mobiliteit. De ...