Masterclass | De invloed van mechanica op erfgoedcollecties, en wat het betekent voor u als collectiebeheerder
Wat is de impact van trillingen op de vervoerde erfgoedobjecten tijdens een bruikleentransport? Wat zijn de effecten van een concert of bouwwerkzaamheden op een museum-, archief- of bibliotheekcollectie? Hoe komt het dat sommige objecten, zoals orgelpijpen, na verloop van tijd vervormen?
Met andere woorden: hoe reageert materiaal op druk uitoefenen, trekken of buigen? Dat is de focus van deze masterclass. In twee dagen krijgt u basisinzicht in de principes van mechanische eigenschappen van materialen, en weet u wat ze betekenen voor collectiebeheer.
Het gaat onder meer over deze principes:
- Elasticiteit: de eigenschap van een materiaal om weer in zijn oorspronkelijke vorm terug te keren nadat er kracht (denk aan bijvoorbeeld druk) op is uitgeoefend, en deze kracht is weggenomen. Materialen die deze eigenschap hebben, noemt men elastisch en zijn elastisch vervormd.
- Plasticiteit: als de kracht op een materiaal te sterk is wordt een materiaal permanent vervormd en beschadigd. Dit noemt men plastische vervorming.
- Broosheid: de eigenschap van een materiaal, zoals een bepaald metaal, om te breken zonder eerst merkbaar te buigen of te vervormen wanneer er een kracht op wordt uitgeoefend.
Voor wie? Restauratoren, collectiebeheerders en andere erfgoedprofessionals die willen weten hoe de principes van mechanica inwerken op collecties cultureel erfgoed en wat dit betekent voor collectiebeheer. Voor deze masterclass is praktijkervaring met collectiebeheer een must.
Programma
Dinsdag 10 december 2024, 9.00 - 17.00 uur | Inleiding op de mechanische eigenschappen van materialen
Via eenvoudige basisberekeningen en oefeningen leert u meer over de principes van de mechanische eigenschappen van materialen, zoals broosheid en elasticiteit. Voertaal is Engels. Studenten van het vak Frontiers of Preventive Conservation van de Universiteit Antwerpen sluiten mee aan.
Woensdag 11 december 2024, 9.00 - 17.00 uur | Testen en berekenen maar!
U maakt kennis met en oefent een aantal testmethodes en voorbeelden uit de praktijk. Zo krijgt u inzicht in hoe mechanische krachten op erfgoedobjecten inwerken. Deze dag is enkel voor professionals uit de erfgoedsector en wordt in het Nederlands gegeven.
U krijgt een Nederlandstalige syllabus mee naar huis.
Over de lesgever
Bill Wei is senior conservation scientist. Hij behaalde een doctoraat in materiaalwetenschappen, waarna hij bijna 20 jaar aan de slag was als industrieel onderzoeker en ontwikkelaar. Hij specialiseerde zich o.m. in breukmechanica, vermoeiing, wrijving en slijtage, en corrosie.
Vervolgens ruilde hij de industrie in voor de cultureel-erfgoedsector. Hij was meer dan 20 jaar onderzoeker bij het Rijkserfgoed Laboratorium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Na zijn pensioen ging hij aan de slag als zelfstandig consultant.
Bill Wei doet al meer dan twintig jaar onderzoek naar en geeft advies over de effecten van trillingen en mechanische spanningen op de conditie van kwetsbare kunstwerken en cultureel erfgoed. Hij geldt als een topexpert in zijn vakgebied.
Praktisch
- Deze masterclass is een organisatie van Universiteit Antwerpen (opleiding Conservatie-restauratie en Erfgoedstudies) en FARO.
- Deze tweedaagse masterclass wordt opgebouwd aan de hand van ingestuurde casussen uit de erfgoedpraktijk. Hebt u een specifieke vraag en/of brengt u graag uw casus in? Stuur dan een mailtje naar Julie Lambrechts, via julie.lambrechts@faro.be, tegen 25 november.
Type
Masterclass: een expert – de ‘meester’ dus – neemt u mee in de diepte. Hier mag u dus wat meer theorie verwachten.
Tarieven
- Het standaardtarief voor deze vorming is 170 euro.
- Het kortingstarief voor deze vorming is 130 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector.
- Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
- Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Praktische info
130 euro (sector en studenten)
Inschrijven kan via onderstaand formulier.
Heeft u specifieke wensen of noden om uw deelname mogelijk te maken? Contacteer dan de contactpersoon van deze vorming.