MAS in Jonge Handen

Jongeren engageren, is het de sleutel van het toekomstige museum? 

Jongeren en het MAS, al meer dan 10 jaar gaan ze hand in hand. Met vallen en opstaan, met successen en mislukkingen, en nu met een volwaardige expo Instinct. Het is een unieke expo waarbij de jongeren van ‘MAS in Jonge Handen’ het voortouw nemen in het volledige proces. Een ijkpunt om bij stil te staan. Een ideale gelegenheid om met jongeren en experten ‘MAS in Jonge Handen’, en bij uitbreiding het thema jongeren en musea, onder de loep te nemen.

Sinds 2006 onderzoekt het MAS methodieken rond jongerenparticipatie aan musea. Dit resulteerde aanvankelijk in twee rapporten die de basis vormden voor het ‘MAS in Jonge Handen’ zoals het vandaag de dag bestaat. 

  • Kies*: bijna 150 aanbevelingen voor een ‘MAS in Jonge Handen’, aanbevelingen van een 20-tal experten uit het culturele en jongerenveld voor musea.
  • À la carte: Een bevraging van Antwerpse jongeren over hun visie op musea. De ongezouten mening van enkele jongeren met het oog op musea toegankelijk maken voor jongeren. 

Twaalf jaar later blikken we graag terug op het proces dat ‘MAS in Jonge Handen’ heeft doorlopen en delen we méér dan graag onze ervaringen met andere musea en culturele huizen die eveneens een jongerenwerking hebben, óf van plan zijn dit in de toekomst op te starten.

Programma

In de voormiddag focussen we op Instinct. Hoe pak ik een jongerenwerking aan? Wat leidde tot Instinct? Hoe is deze expo tot stand gekomen? En wat vinden de jongeren er nu zelf van? Wat is hun motivatie? Hoe blikken ze terug op het proces? Hoe staan het museum en de directie tegenover ‘MAS in Jonge Handen’ en hun initiatieven? Aanvullend krijgt u de gelegenheid om een rondleiding te volgen van een MAS in Jonge Handen. 

In de namiddag geven we het woord aan partnerorganisaties waar ‘MAS in Jonge Handen’ nauw mee samenwerkt. Onder andere Atlas en Arktos geven hun visie op de samenwerking. We nodigen een ‘special guest’ uit en blikken in een debat vooruit op de toekomstperspectieven van jongeren in musea.

Tijdstip: 10.00 - 16.30 uur

Een gedetailleerd programma wordt begin november bekend gemaakt. 

Een samenwerking van het MAS en FARO. 

Instinct opent op 25 oktober 2018 en loopt tot en met 17 februari 2019 met een uitgebreid programma. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
MAS, Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen
Prijs
55 euro, incl. lunch
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Contactpersoon
Adviseur participatie | educatie
T
02 213 10 71

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Doet u graag mee aan Erfgoeddag, heeft u zelfs al een idee maar weet u niet hoe u uw activiteit ...
Kent u hem al, de nieuwe versie van de ErfgoedApp? Op basis van feedback van gebruikers en contentmakers werd de ...