Lezing met Hamady Bocoum, directeur Musée des Civilizations Noires (MCN)

Op donderdag 5 september 2019 ontvangt het S.M.A.K. Hamady Bocoum, museumdirecteur van het recent geopende Musée des Civilizations Noires (MCN), Dakar, Senegal. 

In december 2018 opende het Musée des Civilizations Noires (MCN). Het museum geeft mee vorm aan het snel evoluerende Afrikaanse museale landschap en zijn ambitie om het eigen patrimonium te tonen, bewaren en beheren. 

Het MCN komt voort uit de rijke artistieke en intellectuele scène van de Senegalese hoofdstad. Het museum kan beschouwd worden als het geesteskind van Léopold Sédar Senghor, de eerste president van het onafhankelijke Senegal en vertegenwoordiger van de Négritude beweging die zich verzette tegen het Franse culturele kolonialisme. Vanuit deze erfenis werkt het MCN verder aan de herwaardering van de ‘zwarte’ cultuur, identiteit en geschiedschrijving die ze begrijpt binnen een geglobaliseerde wereld. Door bij het ontwerp van het museum concepten zoals etnografie, antropologie, of de subaltern - ontleend aan een Westers en (post)koloniaal gedachtegoed - te vermijden werd een essentiële stap gezet in de reconstructie  van het collectieve geheugen van de Afrikaanse gemeenschap en haar diaspora. Binnen de museale werking wordt verder de voorkeur gegeven aan een dynamische programma dat zowel historische voorwerpen als hedendaagse kunstenaars toont boven een permanente collectiewerking en -presentatie.

Het museum is niettemin een belangrijke stem in het debat rond de restitutie of teruggave van onrechtmatig verkregen voorwerpen die zich in museum- en privécollecties buiten Afrika bevinden. Het pleit voor een grondig onderzoek naar de herkomst van deze voorwerpen en het voorrecht van elk land om zijn cultureel erfgoed te beheren. Het is een positie die ook weerklank vindt in België waar de eerste visies op de restitutie van voorwerpen die tijdens de koloniale periode in Congo werden verworven voorzichtig worden geformuleerd. Een jong debat waaraan deze lezing een inhoudelijke bijdrage wenst te leveren.

De lezing vindt plaats als onderdeel van het publieke programma van Highlights for a Future: De Collectie (I). S.M.A.K. wenst naar aanleiding van deze tentoonstelling een aantal denkpistes voor de toekomst van het museum uit te zetten. Vanuit de vaststelling dat museumwerking vandaag onmogelijk als een universeel concept kan beoefend worden of vanuit een lineaire geschiedenis kan gedacht worden, worden een aantal sprekers uitgenodigd om andere museale modellen toe te lichten.

Voertaal: Frans
Tijdstip: 19.30 uur
Die avond blijft het museum ook open tot 22.00 uur. Klik hier voor meer informatie over de nocturne. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
S.M.A.K., Jan Hoetplein 1, 9000 Gent
Prijs
Museumticket
Meer info

Organisatie: S.M.A.K.

Reserveren kan via reservation@smak.be.

Elders op FARO

Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
De afgelopen maanden presenteerden verschillende organisaties hun nieuwe multimediale tour in de ErfgoedApp. Benieuwd om te ontdekken welke dat zijn?
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...