Leve immaterieel erfgoed!

Op zaterdagnamiddag 28 mei 2022 ontdekt u wat immaterieel erfgoed is en kan zijn, doet u nieuwe ideeën op voor uw (borgings)praktijk en ontmoet u gelijkgestemden. U maakt kennis met knappe erfgoed- en borgingspraktijken, en dan vooral de gemeenschappen achter dit erfgoed en de organisaties die hier mee de schouders onder zetten. Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon zet de erkende Inventaris- en Registerpraktijken in de bloemetjes en zorgt voor een première met de geactualiseerde Vlaamse beleidsvisie immaterieel erfgoed.

Programma

10.30 uur: Aftrap van een dag vol ontmoeting, inspiratie en mensenwerk

 • Muzikale start
 • Warm welkom door Werkplaats immaterieel erfgoed
 • Gevleugelde woorden van Gerardo Salinas, stadsdramaturg van KVS en bezieler van Mestizo Arts Platform 


11.00 uur: Duik in de praktijk (deel 1) | Sessies met erfgoedgemeenschappen aan het woord en ervaringsuitwisseling

 • Warm hart & welzijn
  Immaterieel erfgoed als grondslag voor een warme samenleving. In deze sessie maakt u kennis met praktijken die zich op een bijzondere manier inzetten voor solidariteit en inclusief samenleven. Met onder meer ervaringen vanuit De Geelse Gezinsverpleging en het project Virga Yes Divers.
   
 • Van alle markten thuis
  In deze inspirerende sessie vertellen verschillende initiatiefnemers hoe ze interdisciplinair te werk gaan. In hun werking of hun project loopt immaterieel erfgoed vlot samen met andere invalshoeken zoals kunst, toerisme, duurzaam ondernemen… Met onder meer ervaringen van DOEK vzw en erfgoedfestival Alles es just.
   
 • Meester-leerling café 
  Sinds 2018 zet Vlaanderen in op het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject. Meesters en leerlingen maken in deze sessie kennis met elkaars leertrajecten rond vakmanschap, gooien vragen op tafel en delen ervaringen.
   
 • Workshop piñata maken
  Jong en oud gaan aan de slag met de creatie van een kleurrijke papier-maché piñata onder begeleiding van piñata-maakster Joana Rossi. Uw creatie neemt u mee naar huis. De workshop gaat door vanaf zes deelnemers. In de namiddag kunt u vrij aanschuiven aan de tafel een meewerken aan één grote piñata die de apotheose vormt op het einde van de dag.

12.15 uur: Viering van de Inventaris Vlaanderen in aanwezigheid van de minister van Cultuur. De minister van Cultuur zet de meest recente elementen op de Inventaris Vlaanderen feestelijk in de bloemetjes en zorgt voor een première met de geactualiseerde Vlaamse beleidsvisie immaterieel erfgoed.

13.15 uur: Lunch (gratis)

13.15 uur (doorlopend): Marktplein

Vanaf 13.00 uur kunt u op het Marktplein rondstruinen voor workshops, installaties, video en erfgoedgemeenschappen die hun immaterieel-erfgoedpraktijken tonen en/of verkopen…  Leer strandbloemen knutselen of dompel u onder in de piñata workshop. 

14.15 uur: Duik in de praktijk (deel 2)

 • Immaterieel erfgoed in beeld: audiovisueel documenteren
  In deze sessie verkent u de mogelijkheden om vakmanschap en andere erfgoedpraktijken audiovisueel te documenteren. U maakt kennis met het project FOCUS Vakmanschap getrokken door Bokrijk, krijgt praktijkvoorbeelden te zien, en verneemt tips & tricks van mensen die alvast aan de slag gingen met het documenteren van immaterieel erfgoed. Met onder meer ervaringen vanuit het project van de cultuur rond het Brabants trekpaard en met filmmaker Alexander Kerkhof.
   
 • Immaterieel erfgoed is de toekomst: educatie & doorgeven
  Geen immaterieel erfgoed zonder de mensen die het doen en doorgeven! Ontdek een waaier aan praktijkvoorbeelden en manieren om immaterieel erfgoed nieuw leven te geven, nieuwe mensen en volgende generaties te betrekken via educatie en het doorgeven van kennis en praktijken. Met onder meer ervaringen vanuit het Gnawafestival en JOLA-project, molenaarsambacht, het project Das de Puppe en de Reuzin van Geraardsbergen.
   
 • Immaterieel erfgoed: samen aan de slag      
  Allerlei spelers slaan de handen in elkaar om immaterieel erfgoed in de verf te zetten. Op welke manieren werken erfgoedgemeenschappen en erfgoedorganisaties zoals musea, archieven of erfgoedcellen samen? Wat zijn daarvan de troeven of welke drempels werden ervaren? U krijgt hier de verhalen uit eerste hand. Met onder meer ervaringen vanuit het project Drukkerij erfgoed en het maken en verkopen van strandbloemen. 

15.30 uur: Duik in de praktijk (deel 3)

 • Immaterieel erfgoed klinkt!
  Kom luisteren naar de ervaringen van enkele erfgoedgemeenschappen met muziek in hun praktijk. Met onder meer ervaringen van CEMPER, de fanfarecultuur en FEN met een project rond carnavalsliedjes
   
 • (15.45 tot 16.30 uur) Hoe blog ik over mijn erfgoedpraktijk (max. 40 personen)
  Elien Doesselaere, adviseur immaterieel erfgoed en communicatiemanager bij FARO, geeft advies en deelt ervaringen over hoe u aan de slag gaat met het schrijven van een blog over uw erfgoed-, borgings- of meester-leerlingtraject. 

13.15 tot 16.30 uur (doorlopend): Ontmoet een immaterieel-erfgoedexpert
De hele dag lang zijn tal van experts aanwezig die zich professioneel inzetten om immaterieel erfgoed te ondersteunen. Wil u kennismaken? Zit u met een vraag of wil u inspiratie opdoen? Duid bovenaan het inschrijfformulier aan met welke organisatie u graag een kwartiertje zou spreken.

 • CEMPER, Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed 
 • ETWIE, expertisecel voor technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed.
 • CAG, Centrum Agrarische Geschiedenis 
 • Histories, aanspreekpunt voor iedereen met een passie en interesse voor genealogie, lokaal erfgoed/heemkunde en cultuur van alledag
 • PARCUM, expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur
 • BOKRIJK I Vakmanschap & Erfgoed
 • FARO. Steunpunt voor cultureel erfgoed

16.30 uur: Grijp-je-geluk-moment
De piñata waaraan velen in de namiddag meewerkten, wordt niet enkel gevuld met snoep, maar ook met fijne wensen. We sluiten de dag officieel af met een heus piñata-ritueel waarbij iedereen zijn klein gelukje mee naar huis kan nemen! 

En verder: een belleman, muziek, performance, en zoveel méér … De hele dag door.

Bekijk hier het verslag en de foto’s van de vorige editie in 2019.

Praktische info

Begindatum
Locatie
De Kruitfabriek, Steenkaai, Vilvoorde
Meer info

Organisatie: Werkplaats immaterieel erfgoed

Meer info: Werkplaats immaterieel erfgoed, Kato Masschelein, medewerker beleid & netwerkdag kato@werkplaatsimmaterieelerfgoed.be

Inschrijven kan via deze link.

Elders op FARO

Niemand kan naast de schrijnende beelden kijken van leed en vernieling in Oekraïne. De vraag die velen zich (terecht) stellen ...
Hebt u een vraag over uw dagelijkse erfgoedpraktijk? Het antwoord vindt u in FARO’s Erfgoedwijzer. Daarin wijzen we u de ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange