Kunst in opdracht. Burgers aan zet!

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten en De Nieuwe Opdrachtgevers organiseren drie ontmoetingen. Ze bespreken telkens een ander perspectief van kunst in opdracht.

Participatie van burgers staat hoog op de politieke agenda. Beleidsmakers en -medewerkers zoeken een breed draagvlak voor projecten en ideeën. De (individuele) burger heeft op zijn beurt vragen en voorstellen waarmee hij (politieke) beslissingen wil beïnvloeden. Kunst biedt mogelijkheden om deze wederzijdse betrokkenheid vorm te geven.

Tijdens drie ontmoetingen in interessante musea bespreken we samen telkens een ander perspectief van kunst in opdracht:

Ontmoeting 1: donderdag 6 februari 2020, 17.00 - 21.00 uur, M Leuven
Het engagement van burgers: Willen burgers kunst? Hoe kunnen we hun vragen herkennen?  
Met een introductie van Eva Wittockx, curator
 
Ontmoeting 2: donderdag 12 maart 2020, 17.00 - 21.00 uur, MHKA Antwerpen
Opdracht geven en de rol van het lokale bestuur: Wat kan de opdracht voor een kunstwerk betekenen voor een gemeenschap? Wat zijn mogelijkheden rond de financiële, juridische en logistieke aspecten?  
Met een introductie van Bart De Baere, directeur
 
Ontmoeting 3: 20 april, 17.00 - 21.00 uur, SMAK Gent
De kwaliteit van een kunstwerk: Hoe kan de kwaliteit van een kunstwerk bij een opdracht gegarandeerd worden? Waarom is het van belang om een kunstenbeleid en een kunstenaarsbeleid te onderscheiden?  
 
Via (inter)nationale realisaties van kunstopdrachten in o.m. Herzele, Wevelgem, Diest, Neerpelt, Willebroek, Genk 
en via getuigenissen van opdrachtgevers en bestuurders wordt inzicht gegeven in de processen. Thérèse Legierse, directeur van De Nieuwe Opdrachtgevers, modereert de gesprekken. 

De Nieuwe Opdrachtgevers is bemiddelaar tussen kunstenaar en burgers/opdrachtgevers en begeleidt het proces van opdracht naar realisatie van een kunstwerk. 
 
Deelnemers krijgen de gelegenheid tot een geleid bezoek aan de tentoonstellingen in de verschillende musea tussen 16.00 en 17.00 uur.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Leuven, Antwerpen en Gent
Prijs
180 euro (VVSG-leden) voor de drie ontmoetingen // 65 euro (VVSG-leden) per ontmoeting // 75 euro (niet-leden) per ontmoeting
Meer info

Meer info bij Hilde Plas, Stafmedewerker Cultuur en Erfgoed VVSG, 02 211 55 39 (inhoudelijk) of bij Cindy De Sutter, verantwoordelijke voor de organisatie van vorming en evenementen VVSG (praktisch), 02 211 55 60.

Inschrijven kan via deze link.

Elders op FARO

Tijdens het Groot Onderhoud 2019 bogen maar liefst 400 deelnemers zich over het thema 'Meerstemmigheid en conflict'. De meest markante ...
Deze versie van de ErfgoedApp werd ontwikkeld voor en met de steun van Museum Hof van Busleyden en Musea Brugge ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...