Kort & krachtig. Betere museumteksten schrijven

Informatieve teksten helpen de museumbezoeker bij het begrijpen, genieten en waarderen van museumobjecten. Het schrijven hiervan lijkt gemakkelijk, maar het gaat niet vanzelf. Het vraagt om creativiteit en vergt dus tijd.

Want wat wil de bezoeker weten? Wie is deze man, vrouw of kind? En wat wordt er verteld? (Kunst)historische kennis over het object, hoe het gemaakt is, een aardige anekdote of het complete verhaal? Een schrijver van museumteksten moet keuzes maken: hoeveel woorden een tekst mag hebben; wat vertel je wel, wat niet. En ook dan oogt het resultaat al gauw te geleerd, te lang of te saai.

Korte, pakkende museumteksten. Hoe die te maken? Daarover schreven Marleen van Soest en Annemarie Vels Heijn een boekje met 50 tips en voorbeelden. Tips over groepsteksten (zaalteksten en hoofdstukteksten) en objectteksten (bijschriften, etiketten, labels). Ook te gebruiken bij andere museumteksten (tekstboekjes, audiotours en websites). Over dat boekje waren we zo enthousiast dat we de auteurs naar Vlaanderen uitnodigen!

In deze workshop:

  • Schrijft u aan de hand van die tips dergelijke teksten en kijkt u hoe u deze korter en krachtiger kunt maken. Immers, schrijven is schrappen.
  • Leert u de 50 lettertekens-regel toe te passen, zodat er aan het eind van een regel geen ‘gaten’ ontstaan.
  • Leert u over leerstijlen.
  • Leert u de leesbaarheid van museumteksten testen.
  • Leert u de contrastwaarde van tekst en achtergrond bepalen.

Over de docenten:

Marleen Dominicus-van Soest (kunsthistorica) is educator en schreef/schrijft teksten voor musea waaronder het Rijksmuseum en het Dordrechts Museum.

Annemarie Vels Heijn (kunsthistorica) werkte ruim 30 jaar in het Rijksmuseum in diverse functies op het gebied van presentatie en schrijft nu teksten voor kleinere musea.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Anna Bijnsgebouw (zaal Jordaens, 2e verdieping), Lange Kievitstraat 111-113, 2018 Antwerpen. U vindt een routebeschrijving op de website van de Vlaamse overheid. Goed om weten is dat de locatie zich op wandelafstand van het station Antwerpen Centraal bevindt.
Lesgevers
Marleen van Soest en Annemarie Vels Heijn
Prijs
65 euro, broodjesmaaltijd inbegrepen.
Deelnemers
Max. 20
Meer info

Inschrijven is niet meer mogelijk, de vorming is volzet.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Manager communicatie, pers en partnerships | hoofdredacteur faro
T
02 213 10 73

Elders op FARO

In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
Een jaar lang wordt de diversiteit en rijkdom van alle soorten erfgoed in Europa gevierd. Ook in Vlaanderen beweegt er ...