Kinderrechten en kunsteducatie | Roadtrip cultuureducatie 2020

30 jaar geleden werden de universele rechten voor het kind ondertekend in de hoofdgebouwen van de Verenigde Naties. Art. 31 stelt het recht van het kind op (...) vrije deelneming aan het culturele en artistieke leven. Wat zeggen die kinderrechten in Vlaanderen op het vlak van kunsteducatie? Hoe kunnen we er (nog) meer mee doen?

De roadtrip cultuureducatie, een organisatie van publiq, neemt u mee langs de diversiteit van cultuureducatie in Vlaanderen: 9 events i.s.m. 9 boeiende partners en evenzoveel boeiende internationale sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duikt u in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting. Ontdek het hele programma van de roadtrip 2020.

Over deze sessie

publiq en hetpaleis nodigen voor deze roadtripstop kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens uit om haar plannen toe te lichten rond de culturele rechten van het kind en aanbevelingen te geven aan de brede kunsteducatieve sector. Die aanbevelingen leggen we naast de artistiek-educatieve werking van hetpaleis.

Hetpaleis is een podiumkunstenhuis voor kinderen en jongeren in het hart van de stad met activiteiten binnen en buiten de muren van het theatergebouw. Hetpaleis maakt voorstellingen en kunsteducatieve workshops zowel voor een scholenpubliek als voor kinderen en jongeren in de vrije tijd vanuit een bijzondere visie: Kinderen en jongeren kunnen niet alleen iets leren van kunstenaars en volwassenen maar zij kunnen op hun beurt volwassenen iets leren en verrijken. Uitgangspunten hierbij zijn gelijkwaardigheid en mede-eigenaarschap.

Recent ontwikkelde hetpaleis de workshop Kier. Deelnemers aan de roadtrip krijgen inzicht in het creatieproces van de workshop, die zo ontworpen werd dat hij letterlijk in een bakfiets past, om te kunnen reizen langs jeugdwerkorganisaties en scholen. Ga mee in gesprek over hoe u met zo'n theaterproject meer kinderen recht op kunst kan geven. 

Voor deze roadtripstop hebt u de keuze of u ter plaatse komt deelnemen of vanuit uw kot volgt. Het gedeelte ter plaatse organiseren we uiteraard coronaproof. Daarom is het aantal deelnemers beperkt tot 20 personen. Deelnemers die de livestreaming van de keynote van de kinderrechtencommissaris en het gesprek met hetpaleis vanuit hun kot volgen, kunnen ook vragen stellen.

Programma

Ter plaatse:

9.30 uur: Ontvangst in hetgeluk waar de workshop Kier wordt voorgesteld (de fiets met het materiaal en beeldmateriaal)

10.00 uur: Bijwonen schoolvoorstelling Kier

11.00 uur: Koffiepauze

11.15 uur: Keynote kinderrechtencommissaris en toelichting van visie en werking hetpaleis betreffende de kinderrechten (de workshop Kier wordt onder andere verder uitgediept)

12.20 uur: Resumé

Vanuit je kot:

11.15 uur: Livestreaming van de keynote kinderrechtencommissaris en toelichting van visie en werking hetpaleis betreffende de kinderrechten (de workshop Kier wordt onder andere verder uitgediept) - met mogelijkheid tot vragen stellen!

12.20 uur: Resumé

Voertaal: Nederlands

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online, via Zoom of ter plaatse in herpaleis
Prijs
Gratis
Meer info

Inschrijven en meer info: website publiq

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Tijdens het Groot Onderhoud 2019 bogen maar liefst 400 deelnemers zich over het thema 'Meerstemmigheid en conflict'. De meest markante ...
Op erfgoedapp.be/tour vindt u sinds kort een handig overzicht van alle tours in de ErfgoedApp. Ging u al op verkenning?