Kick-off Collegagroep digitalisering periodieken

Om kennis en ervaringen over de digitalisering van kranten en tijdschriften te verzamelen en te delen starten FARO, VIAA, PACKED en de Vlaamse Erfgoedbibliotheken met een collegagroep ‘Digitalisering Periodieken’. Ook u kunt meedoen!

Waarom een collegagroep?

De voorbije jaren groeide in Vlaanderen het besef dat collecties van kranten en periodieken gedigitaliseerd moeten worden, vanwege de precaire toestand van veel papieren kranten en tijdschriften en vanwege de groeiende vraag van gebruikers naar digitale raadpleging. Bij het ontwikkelen van digitaliseringsprojecten staan al die instellingen voor grotendeels dezelfde uitdagingen.

In deze collegagroep komen professionals uit de sector samen om aan kennisuitwisseling te doen en ervaringen rond dit thema te delen. Medewerkers van organisaties die al actief bezig zijn met digitalisering ondersteunen er hun minder ervaren collega’s.

Van aanbesteding en kwaliteitscontrole tot een overkoepelend beleid over de digitale bewaring van kranten: op de bijeenkomsten van deze collegagroep is ruimte voor alles wat met digitalisering van periodieken te maken heeft. 

Voor wie? Bent u net begonnen met een digitaliseringsproject voor periodieken of wil u met zo’n project starten? Of heeft u al ervaring met de digitalisering van kranten of tijdschriften en bent u bereid om uw kennis en ervaringen te delen? Neem dan zeker deel aan deze collegagroep. 

Programma 

Op deze bijeenkomst vertellen collega’s over de uitdagingen verbonden aan de digitalisering van periodieken, en geven ze tips voor succesvolle projecten. We werken samen om de vraagstukken op te lijsten en de agenda van de volgende collegagroep uit te werken. In de namiddag is er een optioneel bezoek aan DIGIT, de digitaliseringsdienst van de Koninklijke Bibliotheek.

9.30 uur: Collega’s uit collectiebeherende instellingen en erfgoedcellen vertellen over hun ervaringen met het digitaliseren van kranten en tijdschriften.

  • Wim Lowet (Vlaams Architectuurinstituut)
  • Jolien Schroyen (Erfgoedcel k.ERF)
  • Hilde Van Parys (Openbare Bibliotheek Brugge)
  • Karen Vander Plaetse (VIAA)

11.00 uur: Koffiepauze

11.15 uur: Tafelsessies
Deelnemers werken in groepjes rond bepaalde thema’s uit de presentaties en denken samen na over mogelijke onderwerpen voor komende bijeenkomsten.

12.30 uur: Lunch

13.30 uur: Optioneel werkbezoek 
Geïnteresseerden krijgen een rondleiding en presentatie bij DIGIT, het digitaal labo van de KBR (plaatsen beperkt!).

Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Prijs
Gratis
Deelnemers
Max. 30 deelnemers. Aan het bezoek aan DIGIT kunnen max. 20 personen deelnemen.
Meer info

Inschrijven is niet meer mogelijk, de vorming is volzet.

Contactpersoon
Adviseur participatie | welzijn
Sectorcoördinator archieven
T
02 213 10 87

Elders op FARO

Deze versie van de ErfgoedApp werd ontwikkeld voor en met de steun van Museum Hof van Busleyden en Musea Brugge ...
In een gloednieuw online dossier praten de FARO-medewerkers beginnende erfgoedwerkers bij over recente trends en verschuivingen.
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...