Islam & cultuureducatie, wat moeten we weten? | Roadtrip cultuureducatie 2020

Hoe gaat u als cultuureducator of publiekswerker om met deelnemers met een religieuze achtergrond waar u weinig van weet? Door u te informeren! Hoor in deze online sessie uit eerste hand hoe u kan inspelen op noden en gevoeligheden van publiek met een islam-achtergrond.

De roadtrip cultuureducatie, een organisatie van publiq, neemt u mee langs de diversiteit van cultuureducatie in Vlaanderen: 9 events i.s.m. 9 boeiende partners en evenzoveel boeiende internationale sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duikt u in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting. Ontdek het hele programma van de roadtrip 2020.

Over deze sessie

Als begeleider van cultuureducatieve activiteiten of als publiekswerker is het soms zoeken hoe u moet omgaan met deelnemers met een andere religieuze achtergrond, omdat we er gewoon te weinig van weten. Onbekend is onbemind en bovendien gaan we zonder het te weten misschien soms voorbij aan noden of gevoeligheden omdat we er gewoon geen notie van hebben.

Tijdens deze stop van de roadtrip cultuureducatie nodigen publiq en C-Mine twee experts uit om op een aantal vragen over islam te antwoorden. Wat is voor moslims halal (toegestaan) en wat niet, en waarom? En hoever moet u gaan om daaraan tegemoet te komen in uw activiteiten? Wat met de vraag naar hoofddoeken, halal eten …? In hoeverre houdt u rekening met de islam in de inhoud van uw activiteit?

  • Khalid Benhaddou, imam en deradicaliseringsexpert, legt de focus op de religieuze en culturele achtergrond en wat de waarde is van wat (sommige) moslims vragen of hoe ze zich gedragen.
  • Emilie Le Roi, aanspreekpunt deradicalisering en polarisering voor het departement Onderwijs en Vorming, brengt haar blik op de regelgeving mee.

Samen komen ze tot een weloverwogen en bruikbaar advies in hun online lezing. Er wordt ruimte voorzien voor vraag-en-antwoord doorheen de sessie.

Het boek dat beide sprekers samen schreven rond dit topic focust zich vooral op de situaties in het onderwijs, maar speciaal voor het event van de roadtrip passen ze het verhaal aan met focus op kunst- en cultuureducatie in de vrije tijd.

Programma

Start om 20.00 uur, einde voorzien rond 22.00 uur.

Voertaal: Nederlands

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online, via Zoom
Lesgevers
Khalid Benhaddou en Emilie Le Roi
Prijs
Gratis
Meer info

Inschrijven en meer info: website publiq

Elders op FARO

Tijdens het Groot Onderhoud 2019 bogen maar liefst 400 deelnemers zich over het thema 'Meerstemmigheid en conflict'. De meest markante ...
Hebt u een vraag over uw dagelijkse erfgoedpraktijk? Het antwoord vindt u voortaan in FARO’s gloednieuwe Erfgoedwijzer. Daarin wijst de ...
In een gloednieuw online dossier praten de FARO-medewerkers beginnende erfgoedwerkers bij over recente trends en verschuivingen.