International Spring School Cultural Heritage & Wellbeing: Textile Cities

In mei 2022 organiseerde Museum Dr. Guislain in het National Waterfront Museum in Swansea (Wales, VK) een zeer succesvol internationaal vijfdaags vormingsmoment. Dat was gericht op het ondersteunen van professionals die in of met de cultureel-erfgoedsector werken aan de ontwikkeling van programma's die cultureel erfgoed gebruiken voor welzijnsactiviteiten.

In 2023 en 2024 organiseert Museum Dr. Guislain met verschillende partners een reeks van internationale vormingsmomenten in drie Europese steden met een rijk textielerfgoed: Gent, Leeds en Tilburg. Hoewel elke editie een specifieke focus zal hebben (gemeenschappen, cocreatie en maken/makers), zal de rode draad bestaan uit op kunst gebaseerde activiteiten met behulp van textielerfgoed. De deelnemers van de drie edities worden met elkaar verbonden door de ontwikkeling van een creatieve activiteit met behulp van een textielbron onder begeleiding van kunstenaar en onderzoekster Claire Wellesley-Smith.

International Spring School

Voor de eerste editie van deze reeks werkt Museum Dr. Guislain samen met het Red Star Line Museum in Antwerpen en Arts & Sciences University College London. Samen staan ze in voor de International Spring School Cultural Heritage & Wellbeing: Textile Cities van maandag 5 tot en met vrijdag 9 juni 2023 in Gent (België).

Vijf dagen lang krijgen de deelnemers een theoretische onderbouwing en worden ze begeleid bij het uitwerken van een welzijnsaanbod. De deelnemers maken kennis met een breed scala aan methodieken en instrumenten die al worden gebruikt door inspirerende praktijkvoorbeelden waar cultureel erfgoed wordt gebruikt voor het verbeteren van het welzijn van gemeenschappen. Inbegrepen in het programma is een field trip naar Antwerpen om inspirerende gemeenschapsprojecten van het Red Star Line Museum te bezoeken.

Alle informatie en hoe u kunt deelnemen aan dit uniek trainingsprogramma vindt u op deze pagina (in het Engels).

Volgende edities: Leeds and Tilburg

 De volgende edities van Cultural Heritage & Wellbeing: Textile Cities zijn:

  • Winter School in Leeds (Verenigd Koninkrijk), in samenwerking met Leeds Museums & Galleries en Arts & Sciences University College London, 22 - 26 January 2024. Focus: co-creatie.
  • Spring School in Tilburg (Nederland), in samenwerking met Erfgoed Tilburg en Arts & Sciences University College London, begin Juni 2024. Focus: maken/makers.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43B, 9000 Gent
Prijs
500 euro / 350 euro voor studenten
Deelnemers
Max. 20 deelnemers
Meer info

Elders op FARO

Valt er u hier iets op? Goed gezien, hierboven staat een ander logo en er zijn ook andere kleuren. Gisteren ...
Dat is de vraag die we in het gloednieuwe dossier op de Erfgoedwijzer beantwoorden. We hebben zowel oog voor taal ...
Kent u Oehoe al? Oehoe is de nieuwe mascotte van de ErfgoedApp en werd speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6 ...