Inspirerende infosessie Erasmus+ voor de volwasseneneducatie

Inspirerende infosessie Erasmus+ voor de volwasseneneducatie
+ optioneel: toolbox-exploratie
 
Doelgroep: centra voor basiseducatie en organisaties die zich richten tot migranten, vluchtelingen ...
 
In Vlaanderen participeert de volwasseneneducatie te weinig in het Erasmus+ programma. Het voorziene budget werd in 2018 en 2019 niet opgebruikt door deze sector. Nochtans biedt Erasmus+ het domein Volwasseneneducatie veel mogelijkheden. U kunt er in en met buitenlandse organisaties bijzonder veel leren, samen met collega’s en zelfs met cursisten/doelgroep.

Epos wil daarom extra inzetten op promotie voor dit Europees programma voor de Volwasseneneducatie (*) in samenwerking met de Landcommanderij Alden Biesen.

(*) Met Volwasseneneducatie bedoelen we in Erasmus+: iedereen die in een of andere vorm niet-beroepsgerichte vorming geeft aan / organiseert voor volwassenen (= mensen van +18 die niet in het hoger onderwijs zitten of in een andere initiële opleiding). Dat kan in een context:

  • waarin er diploma’s of officiële certificaten gegeven worden (= de ‘formele sector’ Centra voor Basiseducatie …) EN
  • waarin dit niet gebeurt; volwassenen leren immers eveneens van een bezoek aan een museum, bij het volgen van een lezing of een cursus georganiseerd door een lokale overheid of een of andere vzw/organisatie met een ‘vormingsgericht’ statuut … (= de ‘non-formele sector’).

In deze infosessie starten we met inspirerende voorbeelden van projecten / initiatieven die door uw Vlaamse collega-organisaties werden ingediend. Wat deden ze en wat zijn hun ervaringen? Loont het de moeite om een aanvraag in te dienen? Wat waren de hindernissen? Is het boeiend om met buitenlandse collega’s uit te wisselen? Leerden ze echt iets op die buitenlandse cursus? Wat was de impact op de organisatie? Ze vertellen het u graag zelf, in alle eerlijkheid.
 
Verder geven we u inzicht in de manier waarop Erasmus+ in elkaar zit en hoe het programma 'werkt'. Met welke belangrijke dingen moet u rekening houden? Hoe vindt u partners in het buitenland? Moet u zelf financiering voorzien of volstaat hetgeen u ontvangt van Erasmus+? Waar kunt u terecht voor hulp? We maken tijd voor al uw vragen.

Namiddagprogramma

13.00 uur: Onthaal

13.30 uur: Welkom

13.40 uur: Praktijkvoorbeelden Erasmus+/Kernactie 1 Leermobiliteit

14.10 uur: Voorstelling Kernactie 1 Leermobiliteit

14.30 uur: Vragenronde

14.45 uur: Koffiepauze

15.00 uur: Praktijkvoorbeelden Erasmus+/KA2 Partnerschappen

15.20 uur: Voorstelling Kernactie 2 Strategische Partnerschappen

15.40 uur: Vragenronde

15.50 uur: Wie/wat kan je helpen en ondersteunen?

16.15 uur: Afsluiting - Aandacht voor verdere individuele vragen (tot 17.30 uur)

Aan diegenen die al eens proefden van Erasmus+ en de smaak naar meer te pakken kregen, bieden we in de voormiddag een interactieve voorstelling van de Toolbox die Europahuis Ryckevelde en Alden Biesen i.s.m. Epos vzw ontwikkelden. We lichten toe hoe deze toolbox u kan helpen om internationalisering te verankeren in uw organisatie zodat het er een duidelijke plaats krijgt qua beleid, zichtbaarheid en aanpak. Zo wordt internationalisering, net als in het hoger onderwijs, een natuurlijke en vernieuwende kracht in zowel de formele als non-formele volwasseneneducatie.
 
Voormiddag: voor CBE en organisaties die zich richten tot migranten, vluchtelingen en al proefden van het Erasmus+ programma of andere internationaliseringsactiviteiten:

9.00 uur: Onthaal

9.30 uur: Welkom en kennismaking

9.50 uur: Hoe ver staat uw organisatie op het vlak van internationalisering?

10.15 uur: Inleiding op de toolbox internationalisering verankeren in uw organisatie

10.40 uur: Koffiepauze

10.55 uur: Interactieve sessie: hoe internationalisering een blijvende plaats geven?

12.20 uur: Plenaire terugkoppeling: tips en tricks

12.30 uur: Broodjeslunch (tot 13.15 uur)

Praktische info

Begindatum
Locatie
Landcommanderij Alden Biesen, zaal Steinen, Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen
Prijs
Gratis
Meer info

Inschrijven kan voor 16 september 2019 via deze link.

Meer info: julie.focquet@vlaanderen.be

Elders op FARO

Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...
De afgelopen maanden presenteerden verschillende organisaties hun nieuwe multimediale tour in de ErfgoedApp. Benieuwd om te ontdekken welke dat zijn?
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...