Inspiratieweek vrijwilligerswerk

Waarvoor kunt u uw vrijwilligers inzetten? Hoe kunt u ze correct vergoeden? En hoe houdt u ze betrokken bij uw organisatie?

Tijdens de inspiratieweek 3 tot 7 oktober 2023 delen Cultuurloket, Socius, FARO en het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk de do's (en don'ts) over werken met vrijwilligers. Samen brengen deze organisaties een reeks tools, informatie en andere hulpbronnen bij elkaar om u te inspireren en informeren. U vindt ze terug in dit overzichtsartikel:

Wanneer mag en kan u met vrijwilligers werken? 3 oktober 2022

De werking van een heel groot aantal organisaties wordt mogelijk gemaakt door de fervente inzet van vrijwilligers. Hoewel er veel vrijwilligers in de cultuursector worden ingeschakeld, merken we dat het niet altijd duidelijk is voor een organisatie wat wel en niet mag. Om ervoor te zorgen dat u als organisatie vrijwilligers op een correcte manier inschakelt en vergoedt, overloopt juridische consulent Marie-Louise (Cultuurloket) op 3 oktober een checklist en neemt ze de verschillende regelingen van kostenvergoedingen onder de loep.

Hoe begeleidt u vrijwilligers? 4, 5 & 6 oktober 2022

Veel cultuurorganisaties die werken met vrijwilligers doen dat vanuit een flinke dosis mensenkennis en een gezond boerenverstand. Toch is het nuttig om ook even uit te zoomen en wat langer stil te staan bij het vrijwilligerswerk binnen uw organisatie. Een doordacht vrijwilligersbeleid betekent dat uw organisatie goed beseft vanuit welke waarden zij met vrijwilligers werkt, wat ze te bieden heeft aan vrijwilligers en welke richting ze wil uitgaan. Met zon gestructureerde en beredeneerde werkwijze kunt u optimaal inspelen op de motieven en wensen van hedendaagse vrijwilligers.

Tips nodig voor het begeleiden en motiveren van vrijwilligers? Vanaf dinsdag 4 oktober kunt u hier de webcasts van Socius over de vijf belangrijke bouwstenen van uw vrijwilligersbeleid bekijken. Liever lezen dan luisteren? Via de link zal u ook de gids van FARO. De belangrijkste stappen die u zet als u werkt met vrijwilligers zullen daarin één voor één worden uitgediept. Lees nadien zeker ook de inspirerende getuigenissen van hoe BlinkOut, Natuuracademie, Museum M en Stadsarchief Gent hun vrijwilligers begeleiden en ondersteunen.

Welke administratie komt er kijken bij vrijwilligerswerk? 7 oktober 2022

Uw organisatie heeft een beeld van hoe u met vrijwilligers wil werken. Maar wat zijn de volgende stappen? Wat met een ongeval? Moet u een verzekering afsluiten? Waar kan ik hiervoor terecht? Tijdens dit online vragenmoment met het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk in het kader van onze inspiratieweek kunt u al uw vragen stellen. Vergeet u hiervoor niet vooraf in te schrijven: schrijf u hier in.

Praktische info

Begindatum

Elders op FARO

De Bijzondere Algemene Vergadering van ICOM in Praag keurde de nieuwe museumdefinitie goed. Daarmee komt een einde aan een intensief ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
In 2023 richt Erfgoeddag de schijnwerpers op onze mededieren. Inspiratie voor uw activiteitenaanbod vindt u in een handige inspiratiebrochure.