Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: wat als er geen beeld is? | Brugge | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door creatief aan de slag te gaan met zintuigen. 

Wat rest er ons als het beeld wegvalt? Een hele wereld! Laat bezoekers op Erfgoeddag genieten van nieuwe ervaringen zoals voelen, proeven en ruiken. We zetten tijdens deze sessies in op zintuigen en hopen u hiermee te inspireren om zelf een activiteit te bedenken die het publiek en alle zintuigen triggert en mogelijk terug meevoert naar het verleden. Denk zelf maar aan de geuren die u terugbrengen naar uw kindertijd. Maar hoe gaat u hier nu zelf mee aan de slag? U bent van harte welkom op onze inspiratiesessies die inzetten op zintuigen.

Doelgroep: iedereen die interesse heeft om deel te nemen aan Erfgoeddag.

Programma

13.30 uur: Onthaal in de Vriendenzaal Musea Brugge, Dijver 12 (ingang Groeningemuseum)

14.00 uur: Verwelkoming door directie Musea Brugge. Wat is Erfgoeddag en wat houdt het thema 'De Nacht' in? | Tine Vandezande (FARO)

14.30 uur: Nick Mermans van Blindenzorg Licht en Liefde schetst diverse soorten slechtziendheid, geeft toelichting bij enkele opmerkelijke samenwerkingsverbanden en vertelt welke materialen u bij hen kunt uitlenen.

15.00 uur: Kies twee sessies:

  • Sessie 1: Beleef de voelstations in het vernieuwde Gruuthusemuseum: bezoekers met een zintuiglijke beperking kunnen het museum nu ook beleven via de voelstations. Ontdek zelf hoe dit in elkaar zit (Katelijne Vertongen)
  • Sessie 2: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: welk object wordt er beschreven? Luister aandachtig naar de beschrijving van het object. (Frederik Tinck)
  • Sessie 3: Hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking van Spermalie / vzw De Kade: ontdek enkele collectiestukken op de tast! (Nick Mermans en Ina Verrept)

16.30 uur: Afsluiten en toelichting vanuit Erfgoedcel Brugge (Katrien Steelandt)

Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Vriendenzaal Musea Brugge (ingang Groeningemuseum), Dijver 12, Brugge
Lesgevers
Tine Vandezande (FARO), Nick Mermans (Blindenzorg Licht en Liefde) en Katelijne Vertongen
Prijs
Gratis
Deelnemers
Max. 60 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Event manager | coördinatie Erfgoeddag
T
02 213 10 81

Elders op FARO

Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
De afgelopen maanden presenteerden verschillende organisaties hun nieuwe multimediale tour in de ErfgoedApp. Benieuwd om te ontdekken welke dat zijn?
Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...