Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: van voorlezen tot vertellen | Gooik | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met voorlezen en vertellen.

‘De Nacht’, vertellen en voorlezen vormen een ideale match. Verhalen voorlezen is iets magisch. Een nieuwe wereld opent zich voor jong en oud. Verhalen brengen mensen samen, vooral wanneer ze verteld worden in een bijzondere setting. Iedereen Leest zet u tijdens deze sessie op weg. U leert mogelijke nieuw partners kennen om mee samen te werken en gaat naar huis met een resem inspirerende voorbeelden en boekentips voor jong en oud.

Programma

13.30 uur: Onthaal en verwelkoming in het volksinstrumentenmuseum

13.30 uur: Een geanimeerde muzikale vertelling | Volksinstrumentenmuseum I Muziekmozaïek
Waardevolle oude instrumenten zoals de hommel, doedelzak, draailier, rommelpot, hakkebord, rinkelbom, diatonische accordeon en fijfer geven hun geheimen prijs in het Volksinstrumentenmuseum in Gooik. Ze komen samen met oude prenten, partituren, vliegende blaadjes en andere archiefstukken uit de verzameling van Herman Dewit en Rosita Tahon, oprichters van ‘t Kliekske en de Volksmuziekgilde. Tijdens deze rondleiding wordt getoond hoe collectiestukken middels een geanimeerde en interactieve manier van vertellen nieuw leven wordt ingeblazen. En dat klinkt als muziek in de oren!  
 
14.15 uur: Koffiepauze in het volkscafé De Cam 

14.40 uur: Met voorlezen en vertellen uw cultureel erfgoed tot leven brengen | Iedereen Leest 
‘De Nacht’, vertellen en voorlezen vormen een match ‘made in heaven’. Verhalen brengen mensen samen, vooral wanneer ze verteld of voorgelezen worden in een bijzondere setting of op een speciaal moment. Iedereen Leest geeft tips en zet U tijdens deze sessie op weg om voorlees- of vertelsessies te integreren in uw aanbod op Erfgoeddag/nacht en daarbuiten. U leert mogelijke nieuwe partners kennen om mee samen te werken en gaat naar huis met inspirerende voorbeelden en boekentips voor jong en oud. 

15.10 uur: Een nacht vol verhalen | Erfgoedcel k.ERF  
Janna Lefevere, coördinator erfgoedcel k.ERF, blikt terug op de voorbije Nachten van het Kempens Erfgoed, en diept er een aantal activiteiten uit op waarin verhalen, vertellen en voorlezen de hoofdtoon voeren. Van griezelverhalen in ‘De Spookstal’ tot ‘Nachtmerrie-verhalen' over de Mare en het voorlezen uit brieven van schilder Jakob Smits met projecties en muzikale interpretaties. 

15.35 uur: Volksverhalen vertellen | Erfgoedcel Land van Dendermonde 
Samen met de Erfgoedcel Denderland organiseerde de Erfgoedcel Land van Dendermonde een workshopreeks ‘volksverhalen vertellen’. Onder begeleiding van een professionele verhalenvertelster gingen de deelnemers aan de slag met het rijke repertoire van volksverhalen uit de regio en werden vertelavonden georganiseerd. Erfgoedcoördinator Sofie De Veirman licht het opzet en de aanpak toe. 

15.55 uur: De kracht van verteltheater en magie van het verhaal | Griet Desutter  
Griet Desutter is actrice. Jong én oud verwondert ze graag met een goed verhaal. Zij werkte ook in het Huis van Alijn als gids en educatief medewerker en geeft dramalessen in het DKO. Verhalen zijn voor haar belangrijke inspiratiebronnen om mee aan de slag te gaan; gaande van historische documenten, erfgoedverhalen uit het dagelijks leven tot sprookjes en prentenboeken die ze via de toverlantaarn, kamishibai of voorlezen tot leven wekt. Aan de hand van een aantal voorbeelden vertelt ze over haar aanpak en geeft praktische tips mee.  

16.25 uur: Deelnemen aan Erfgoeddag | FARO 
Tine Vandezande licht beknopt toe welke thema’s er kunnen vallen onder ‘De Nacht’ en legt uit hoe u uw activiteit aanmeldt in het inschrijvingssysteem. 

Doelgroep: iedereen die interesse heeft om deel te nemen aan Erfgoeddag.

Praktisch: donderdag 14 november 2019, 13.30 tot 17.00 uur

Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Volkscafé De Cam, Dorpsstraat 67, 1755 Gooik
Lesgevers
Iedereen Leest vzw
Prijs
Gratis
Deelnemers
Max. 20 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Event manager | coördinatie Erfgoeddag
T
02 213 10 81

Elders op FARO

Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
De afgelopen maanden presenteerden verschillende organisaties hun nieuwe multimediale tour in de ErfgoedApp. Benieuwd om te ontdekken welke dat zijn?