Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: van voorlezen tot vertellen | Brussel | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met voorlezen en vertellen.

‘De Nacht’, vertellen en voorlezen vormen een ideale match. Verhalen voorlezen is iets magisch. Een nieuwe wereld opent zich voor jong en oud. Verhalen brengen mensen samen, vooral wanneer ze verteld worden in een bijzondere setting. Iedereen Leest zet u tijdens deze sessie op weg. U leert mogelijke nieuw partners kennen om mee samen te werken en gaat naar huis met een resem inspirerende voorbeelden en boekentips voor jong en oud.

Doelgroep: iedereen die interesse heeft om deel te nemen aan Erfgoeddag.

Praktisch

13.30 uur: Onthaal en verwelkoming

13.45 uur: Werken met verhalen en acteurs in een museumopstelling | Kris Vlaeminck, Train World
Kris Vlaeminck is verantwoordelijk voor de publiekswerking van Train World, het nationale spoorwegmuseum van de NMBS. Kris neemt u mee door de opstelling van het museum en vertelt onderweg welke verhalen Train World heeft (verzameld), wat Train World ermee doet (of nog kan mee doen) en wat de voordelen en uitdagingen zijn om te werken met acteurs.

14.30 uur: Pauze

15.00 uur: Met voorlezen en vertellen uw cultureel erfgoed tot leven brengen | Iedereen Leest
‘De Nacht’, vertellen en voorlezen vormen een match ‘made in heaven’. Verhalen brengen mensen samen, vooral wanneer ze verteld of voorgelezen worden in een bijzondere setting of op een speciaal moment. Iedereen Leest geeft tips en zet u tijdens deze sessie op weg om voorlees- of vertelsessies te integreren in uw aanbod op Erfgoeddag/nacht en ook daarbuiten. U leert mogelijke nieuwe partners kennen om mee samen te werken en gaat naar huis met inspirerende voorbeelden en boekentips voor jong en oud. 

15.30 uur: Vertel en beleef de verhalen in de stad | Erfgoedcel Brussel 
Lucas Catherine, historicus van vergeten zaken, en Kaat Bauters, verhalenvertelster par excellence, geven enkele voorbeelden over hoe u 'verhalen' van de stad op een meeslepende en originele manier kan overbrengen op uw publiek.  De stad zelf is steeds het hoofdpersonage / de protagonist. 

16.15 uur: Deelnemen aan Erfgoeddag | FARO 
Tine Vandezande licht toe welke thema’s u kunt verbinden aan 'De Nacht' en legt uit hoe u uw activiteit inschrijft

Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Train World, Pr. Elisabethplein 5, 1030 Brussel
Lesgevers
Iedereen Leest vzw
Prijs
Gratis
Deelnemers
Minimum aantal deelnemers: 10
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Event manager | coördinatie Erfgoeddag
T
02 213 10 81

Elders op FARO

De afgelopen maanden presenteerden verschillende organisaties hun nieuwe multimediale tour in de ErfgoedApp. Benieuwd om te ontdekken welke dat zijn?
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...