Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: van voorlezen tot vertellen | Antwerpen | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met voorlezen en vertellen.

‘De Nacht’, vertellen en voorlezen vormen een ideale match. Verhalen voorlezen is iets magisch. Een nieuwe wereld opent zich voor jong en oud. Verhalen brengen mensen samen, vooral wanneer ze verteld worden in een bijzondere setting. Iedereen Leest zet u tijdens deze sessie op weg. U leert mogelijke nieuw partners kennen om mee samen te werken en gaat naar huis met een resem inspirerende voorbeelden en boekentips voor jong en oud.

Programma

13.30 uur: Onthaal en verwelkoming

13.45 uur: Werken met verhalen van schrijvers en vertellers | Letterenhuis
Het Letterenhuis bewaart een onmetelijke schat aan verhalen van iedereen die iets met literatuur te maken heeft. Schrijvers als Hugo Claus, Paul van Ostaijen, Stijn Streuvels, Willem Elsschot en Jef Geeraerts, maar ook minder bekende auteurs, uitgevers en illustratoren. Die verhalen zitten verborgen in onze depots. Tijdens de inspiratiesessie nemen we u mee naar dat depot en we vertellen honderduit over hoe we samen met schrijvers en vertellers die erfgoedschat gebruiken om er nieuwe verhalen mee te vertellen in de opstelling en tijdens tal van publieksevenementen.

14.30 uur: Koffiepauze /introductie thema

15.00 uur: Met voorlezen en vertellen uw cultureel erfgoed tot leven brengen | Iedereen Leest
‘De Nacht’, vertellen en voorlezen vormen een match ‘made in heaven’. Verhalen brengen mensen samen, vooral wanneer ze verteld of voorgelezen worden in een bijzondere setting of op een speciaal moment. Iedereen Leest geeft tips en zet u tijdens deze sessie op weg om voorlees- of vertelsessies te integreren in uw aanbod op Erfgoeddag/nacht en daarbuiten. U leert mogelijke nieuwe partners kennen om mee samen te werken en gaat naar huis met inspirerende voorbeelden en boekentips voor jong en oud.

15.30 uur: Wat Erfgoeddag voor uw organisatie kan betekenen | Erfgoedcel Antwerpen 
Organisaties en verenigingen uit Antwerpen die willen deelnemen aan Erfgoeddag kunnen met vragen terecht bij Prospekta. Prospekta is lokale coördinator van Erfgoeddag in Antwerpen (+ districten). We voeren gesprekken, bouwen en onderhouden een netwerk van erfgoedspelers, verbinden, inspireren waar kan, creëren zichtbaarheid voor de Antwerpse Erfgoedactiviteiten en steunen u in de communicatie. Aan de hand van concrete voorbeelden geeft Ans Driesen (Prospekta) inspiratie voor wat Erfgoeddag voor uw organisatie kan betekenen.

16.15 uur: Deelnemen aan Erfgoeddag | FARO
Tine Vandezande licht beknopt toe welke thema’s u kunt verbinden aan ‘De Nacht’ en legt uit hoe u uw activiteit aanmeldt in het inschrijvingssysteem.

Doelgroep: iedereen die interesse heeft om deel te nemen aan Erfgoeddag.

Praktisch: donderdag 3 oktober 2019, 13.30 tot 17.00 uur

Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
Lesgevers
Letterenhuis, Erfgoedcel Antwerpen, Iedereen Leest vzw en FARO
Prijs
Gratis
Deelnemers
Minimum aantal deelnemers: 10
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Event manager | coördinatie Erfgoeddag
T
02 213 10 81

Elders op FARO

Iedereen weet dat erfgoed het best gedijt als het 'ontsloten' of gebruikt wordt. Dat kan op verschillende manieren. Door er ...
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...