Inspiratiedag Musea en jongeren: (g)een match?

Het blijft een vraag waar vele musea en cultuurhuizen hun tanden op stukbijten: hoe kunnen we (meer) jongeren bereiken? Met ART United bundelen enkele musea de krachten voor dit gemeenschappelijk doel. Op deze inspiratiedag komt u meer te weten over dit project, leert u bij over jongeren en hun blik op kunst en cultuur aan de hand van een onderzoek van de Universiteit Gent én krijgt u insights over een museale jongerenwerking in Vlaanderen en in Nederland.

Programma

13.00 uur: Ontvangst

13.30 uur: ART United, musea bundelen hun krachten om jongeren te bereiken | Peter Aerts (S.M.A.K.)

Met ART United brengen enkele musea al voor het tweede jaar op rij kunst op de wei van Pukkelpop. Ze bundelen hun krachten met één gemeenschappelijke doelstelling: jongeren bereiken. Peter Aerts licht het opzet toe en evalueert het parcours tot nu toe.

14.00 uur: Jongeren op Pukkelpop onder de loep | Mathijs De Baere (Universiteit Gent)

Op het festivalterrein van Pukkelpop bevraagde de Universiteit Gent jongeren over cultuur en musea. Op welke manier kunnen cultureel geïnteresseerde jongeren de weg vinden naar musea? En wat met de jongeren die weinig of geen interesse hebben? Mathijs De Baere geeft een tussentijdse onderzoeksupdate.

14.20 uur: Museum Nightwatch | Naomi Vandenbroeck en de Young Enterpreneurs (Fotomuseum Antwerpen)

Nightwatch is een coachingtraject, talent showcase en museum take-over voor jonge makers tussen 16 en 26 jaar. Voor de editie van 2019-2020 werkt FOMU met een team van gedreven Young Entrepreneurs, dat het volledige traject coördineert. De Young Entrepreneurs zijn volwaardige medewerkers van het FOMU en niet louter een klankbord. Vanuit hun standpunt als jonge professional confronteren ze het museum met blinde vlekken en vastgeroeste structuren. Zo helpen ze het FOMU omvormen tot een relevante en inclusieve organisatie voor alle Antwerpse jongeren. Tijdens deze sessie geven de Young Entrepreneurs inzicht in hun proces, delen ze hun successen en waarschuwen ze voor valkuilen.

15.00 uur: BLIKOPENERS: jongeren openen de ogen van publiek én personeel | Anne Sollie (Stedelijk Museum Amsterdam)

Het Stedelijk Museum Amsterdam neemt sinds 2008 jaarlijks 15 nieuwe Blikopeners aan: Amsterdamse jongeren tussen 15 en 19 jaar, van scholieren tot studenten en starters, die een jaar lang werken bij het museum. Zij openen 'blikken' van anderen, waaronder de medewerkers van het museum, door hun persoonlijke ervaring en kennis te delen. En ze zorgen voor uitwisseling over kunst tussen jongeren en musea.

15.30 uur: Werkmoment: concreet aan de slag met theorie en praktijk

Praktische info

Begindatum
Locatie
FOMU - Fotomuseum Antwerpen, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen
Prijs
60,50 euro (incl. BTW). Annuleren kan kosteloos tot 7 kalenderdagen voor de inspiratiedag.
Meer info

Organisatie: publiq

Inschrijven kan online via deze link.

Elders op FARO

Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
In een gloednieuw online dossier praten de FARO-medewerkers beginnende erfgoedwerkers bij over recente trends en verschuivingen.
Deze versie van de ErfgoedApp werd ontwikkeld voor en met de steun van Museum Hof van Busleyden en Musea Brugge ...