Inspiratiedag Buitengewoon Krokuskriebels

Kent u Krokuskriebels al? Dat is een populair familie-evenement in musea, getrokken door de Gezinsbond, tientallen musea en FARO. Het is onze wens dat kinderen en ouders zich écht welkom voelen in musea; en er ook nog eens samen een leuke en leerrijke tijd met elkaar beleven.

Iedere Krokuskriebels-editie proberen we die ambitie waar te maken door toegankelijk familievriendelijke activiteiten in musea aan te bieden verspreid over Vlaanderen en Brussel. En iedere editie opnieuw proberen we onszelf uit te dagen om weer een nieuwe dimensie van familievriendelijkheid te verkennen. Zo legden we in het verleden al een focus op gezinnen met tieners, of gezinnen met de allerjongste kinderen.

De editie van Krokuskriebels 2023 wordt zonder meer buitengewoon! Buitengewoon, omdat we ons specifiek richten tot families met kinderen die een beperking hebben. En ook omdat we uitdrukkelijk families met zieke kinderen uitnodigen. Kinderen die omwille van hun ziekte niet op museumbezoek kunnen. Hoe we dat gaan doen? Daarvoor zetten we – samen met u – onze eerste stappen op de Inspiratiedag op 6 oktober.

Musea die plannen deel te nemen aan Krokuskriebels 2023 zijn uiteraard van harte welkom. Ook als u nog niet zeker bent, en/of als u een hart voor familievriendelijk erfgoed heeft, bent u van harte welkom.  

 • We blikken terug op de ervaringen van musea van vorige edities: zo zoomen we in op het aanbod voor families met tieners, en families met de allerjongsten. Ook bevragen we publieksmedewerkers over het parcours dat familievriendelijkheid heeft afgelegd in hun musea. 
 • Daarnaast gaan we dieper in op de ontvangst van families met kinderen met een beperking. Hoe kunnen musea vanuit hun reeds aanwezige ervaringen met specifieke doelgroepen met een beperking een stapje verder gaan? En zo ook kinderen met een beperking uitnodigen in hun vertrouwde familiale context? Het is geen eenvoudig vraagstuk. Maar vanuit het partnerschap Krokuskriebels geloven we dat, als we de krachten bundelen, toch verder geraken. We luisteren alvast naar de ervaringen van een aantal musea. 
 • En ook Katrien Lacluyse van Bednet is onze gast om samen met ons te onderzoeken hoe langdurig zieke kinderen (en hun familie) ook van het Krokuskriebelsaanbod kunnen genieten. Bednet verzorgt internetonderwijs voor langdurig zieke kinderen en kent u misschien van de nationale pyamadag.

Docent(en)/begeleiders: Kris Vlaeminck (Train World), Nick Herwayers (Abdijmuseum Ten Duinen), Géraldine Braeckman (Huis van Alijn), Jan Selleslags (het MOT), Goeleke De Wit (Stedelijke Musea Sint-Niklaas), Tammy Wille (MAS), Isabel Vermote (KMSKB), Sandrina Peeters (Toerisme Vlaanderen), Kristien Lacluyse (Bednet), Hilde Marichal (Gezinsbond), Hildegarde Van Genechten (FARO)

Doelgroep: musea die deelnemen aan Krokuskriebels 2023, maar ook andere erfgoedorganisaties die (nog) familievriendelijker willen worden.

Programma

10.00 uur: Start en verwelkoming

10.10 uur: Voormiddagprogramma

 • Een terugblik op de ervaringen van musea met families met tieners
 • Hoe zou het zijn met … het aanbod van musea voor families met de allerjongste kinderen?
 • Tien edities Krokuskriels: wat doet dat met een museum? 

We gaan hiervoor in gesprek met: Kris Vlaeminck (Train World), Nick Herweyers (Abdijmuseum Ten Duinen), Géraldine Braeckman (Huis van Alijn), Jan Selleslags (het MOT), en Goeleke De Wit (Stedelijke Musea Sint-Niklaas).

12.00 uur: Broodjeslunch

13.00 uur: Namiddagprogramma

 • Ervaringen met een aanbod voor personen met specifieke beperkingen
 • Ervaringen vanuit Toerisme Vlaanderen
 • Introductie coachingtraject voor musea die een aanbod willen uitwerken voor families met kinderen met een beperking
 • Introductie Bednet, in functie van mogelijke samenwerkingen

Met toelichtingen van: Isabel Vermote (Museum op Maat, KMSKB), Tammy Wille (MAS), Sandrina Peeters (Toerisme Vlaanderen), Kristien Lacluyse (Bednet)

15.30 uur: Einde

Tarieven

 • Het standaardtarief voor deze vorming is 60 euro.
 • Het kortingstarief voor deze vorming is 50 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
 • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
 • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Type
Studiedag
Trefwoorden
Publiekswerking en participatie
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector
Inschrijven
Facturatiegegevens
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht. Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland. De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Prijs
60 euro (standaard)
50 euro (sector en studenten)
Meer info

Organisatie: FARO en Gezinsbond

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur participatie | educatie
T
02 213 10 71

Elders op FARO

Doe zoals Anneleen van Lommel van Erfgoed Noorderkempen en deel uw lesidee via Erfgoedwijs.be, een deelsite van KlasCement. Hoe? Op ...
Welke contacten bestaan er tussen Vlaamse en Britse cultureel-erfgoedorganisaties? Welke impact heeft de Brexit op die contacten? En welke uitdagingen ...
De voorbije maanden werd achter de FARO-schermen hard gewerkt aan een actualisering van de Toolbox Waarderen. Het geoptimaliseerde en uitgebreide ...