Infosessie crowdfunding | Hoe zorgt u ervoor dat het publiek investeert in uw kleinschalig erfgoedproject?

Wil u graag uw erfgoedproject financieren via crowdfunding of publieksfinanciering? Weet u niet goed hoe hieraan te beginnen? Vraagt u zich af welk soort projecten doorgaans kans hebben op slagen? En zijn er ook nadelen verbonden aan een crowdfundingproject? 

Via deze infosessie krijgt u stap voor stap informatie over het proces van crowdfunding en de werkwijze van het Geef om erfgoed-platform. Dit platform werd in januari 2021 gelanceerd en wil kleinschalige erfgoedprojecten in Vlaanderen en Brussel mee helpen realiseren via participatieve crowdfunding.

Waarom een crowdfunding opzetten? 

  • Crowdfunding biedt mooie kansen om projecten op een alternatieve manier te financieren. 
  • Via crowdfunding kan u er bovendien voor zorgen dat uw publiek zich nauwer betrokken voelt bij het erfgoed dat u beheert. 
  • Nieuwsgierig? Lees hier hoe Patrick en Katrien van Heemkring Oostkamp met crowdfunding de aankoop en restauratie van een schilderij voor elkaar kregen. In dit interview blikken ze halverwege het proces terug. Intussen is hun crowdfundingproject geslaagd. 

Waarom deelnemen aan deze infosessie?

  • U krijgt uitleg over crowdfunding, gespekt met heel wat voorbeelden uit de erfgoedsector.  
  • U krijgt ook uitleg over de werkwijze van het Geef om erfgoed-platform.
  • Vervolgens gaat u zelf aan de slag en vertrekt u met concrete ideeën om een eigen campagne op te starten. Bij deze laatste stap kan u verdere begeleiding van uw project krijgen via twee workshops en gratis een-op-eenbegeleiding. Zo krijgt u ondersteuning over de uitwerking van het projectidee, de netwerkanalyse, de participatieve rewards, het budget, de looptijd en de communicatie van de campagne. 

Voldragen projecten kunnen worden geselecteerd voor het Geef om erfgoed-platform. De opgedane tips en tricks van de voldragen projecten worden opgenomen in een artikel en worden gedocumenteerd op de projectpagina. Zo kunnen ze een volgende reeks projecten inspireren. Ook de volgende jaren zullen er immers oproepen voor projecten gelanceerd worden. 

Doelgroep: erfgoedorganisaties en vrijwilligers die een basiskennis over dit thema wensen te verwerven.

Praktisch 

Inschrijven voor de infosessie kan via de website van Histories. De workshops volgt u best pas nadat u deelgenomen hebt aan de infosessie. 

Data

  • Dinsdag 14 september 2021, 19.00 tot 21.30 uur
  • Dinsdag 25 januari 2022, 19.00 tot 21.30 uur

Deze infosessie is gratis. Voor dit vormingsaanbod gelden de annuleringsvoorwaarden van Histories.

Organisatie en partners

Deze infosessie maakt deel uit van de reeks Erfgoed in de praktijk. Erfgoed in de Praktijk is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Herita, PARCUM en Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend, Nacht van de Geschiedenis …) organiseren deze partners al een aantal jaren laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten naar aanleiding van deze erfgoedevenementen.

Voor dit project werkt Erfgoed in de Praktijk samen met Growfunding, een platform dat sociale crowdfundingprojecten begeleidt maar ook allerhande vormingen aanbiedt. Voornaamste doel is het uitbouwen van een sociaal en financieel draagvlak voor erfgoedprojecten via civic crowdfunding. 

Het Geef om erfgoed-platform wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Cera.

Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online
Lesgevers
Frederik Lamote en Charlotte Brandsma (Growfunding)
Prijs
Gratis
Meer info

Elders op FARO

FARO lanceert in de Apple App Store en in Google Play een nieuwe update van de ErfgoedApp. Deze update brengt ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
Hebt u een vraag over uw dagelijkse erfgoedpraktijk? Het antwoord vindt u in FARO’s Erfgoedwijzer. Daarin wijzen we u de ...