Inclusief samenwerken: hoe richt u als archief de blik naar buiten? Masterclass met expert Mirjam Schaap

Meerstemmigheid is here to stay, zoveel is duidelijk. Al een aantal jaar proberen cultureel-erfgoedorganisaties uit wat meerstemmigheid betekent, zowel voor als achter de schermen. Voor de ene organisatie is dat vrij helder, voor de ander vergt het nog wat zoekwerk. Dat dit tijd én maatwerk vraagt, is ook duidelijk. 
 
Tijdens dit proces stuiten erfgoedwerkers veelal op dezelfde vragen. En u weet: samen weten we meer dan alleen. We zijn dan ook opgetogen Mirjam Schaap te verwelkomen tijdens twee masterclasses over diversiteit en inclusie in het archief.

Mirjam is adviseur verwerving en ontsluiting digitale particuliere archieven en medewerker inclusie en diversiteit bij het Stadsarchief Amsterdam. Mirjam bouwde een indrukwekkende staat van dienst op en is betrokken bij tal van projecten rond diversiteit en inclusie in het stadsarchief van Amsterdam: van een traject rond inclusief taalgebruik over het opbouwen van relaties met diverse gemeenschappen tot participatief verzamelen, etc. 

Twee masterclasses

  • Maandagnamiddag 28 november geeft Mirjam Schaap een masterclass over meerstemmigheid in het archief, voor en achter de schermen. Inschrijven voor deze masterclass kan via deze link.
     
  • Op dinsdagvoormiddag 29 november organiseren we, samen met haar, een tweede masterclass over inclusief samenwerken: hoe richt u als archief de blik naar buiten? Hoe legt u contacten met bepaalde gemeenschappen? Welke verschillende vormen van samenwerking bestaan er? Inschrijven kan via het formulier onderaan deze pagina.

Opgelet! Om aan beide masterclasses deel te nemen, moet u zich dus twee keer registreren.

Doelgroep: archief- en erfgoedwerkers die echt werk willen maken van meerstemmigheid en inclusie in de archiefwerking. U hebt hiermee al enige ervaring op zak en deelt tijdens deze vorming graag uw eigen inzichten, ervaringen en vragen. We verwachten dat u actief deelneemt en uw ervaringen en inzichten deelt met de anderen.

Programma

9.30 uur: Ontvangst bij AMVB

9.45 uur: Verwelkoming en introductie door Mirjam Schaap

9.55 uur: Introductie op het thema door het AMVB

10.05 uur: Actieve uitwisseling van inzichten, ervaringen en vragen, inclusief pauze

12.00 uur: Voorzien einde

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 35 euro.
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 25 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Wie dieper wil graven en op zoek is naar een sterk conceptueel kader, kan hier terecht.  Deze studiedagen, masterclasses en bijeenkomsten gaan in op de fundamenten van ons werk. Ze ondersteunen visievorming en strategie, of nemen grote dilemma’s onder de loep. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
AMVB, Arduinkaai 28, 1000 Brussel
Lesgevers
Mirjam Schaap
Prijs
35 euro (standaard)
25 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 25 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon

Elders op FARO

Op dinsdag 16 mei 2023 wordt u verwacht voor een Groot Onderhoud dat qua urgentie en relevantie zijn gelijke niet ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
Kan uw museum, archief of erfgoedbibliotheek materialen in stock missen? Bied ze dan aan aan getroffen erfgoedorganisaties in Oekraïne. Op ...