Imagine IC. Een laboratorium voor participatief verzamelen en documenteren van het dagelijks leven in de stad

Hoe documenteer je de hedendaagse samenleving? Een samenleving waarin steeds meer mensen samenleven die elkaar steeds minder kennen? De Amsterdamse organisatie Imagine IC pakt het mét mensen aan en maakt zo nieuwe verbindingen. Samen verzamelen ze de eigen tijd, met aandacht voor nieuw erfgoed. Veel meer dan over dat verleden, gaat erfgoed dan over nu en later. We bewaren het omdat we er de toekomst mee willen vormgeven. Daarom moet ‘ons’ erfgoed een stem en plek bieden aan iedereen, toch?

Directeur Marlous Willemsen licht in deze lezing de werking en visie van Imagine IC toe. Dit doet ze a.d.h.v. praktijkcases (straatvoetbal, uitgaanscultuur …) en immaterieel-erfgoedinsteken (bv. hoe presenteert Imagine IC immaterieel erfgoed?). Vervolgens zoomt ze in op ‘emotienetwerken’, een methode in ontwikkeling voor de waardering van (immaterieel) erfgoed én voor erfgoededucatie (binnenschools en brede publiekseducatie). Ongetwijfeld voer voor een geanimeerd gesprek en (praktijk)uitwisseling tussen de deelnemers uit het brede cultuureducatieve veld.

Marlous Willemsen (NL) is directeur van Imagine IC: een archief, een museum én een immaterieel erfgoedplatform in Amsterdam-Zuidoost over het dagelijks leven in de grote stad van vandaag. Daarnaast is ze parttime gedetacheerd bij het Lectoraat voor Cultureel Erfgoed van de Reinwardt Academie. Eerder werkte Willemsen bij het Internationaal Instituut voor de Studie van Islam in de Moderne Wereld, het Prins Claus Fonds en het Museum voor Volkenkunde Rotterdam. Ze is lid van de adviesraad van de Amsterdamse Volksuniversiteit.

Roadtrip cultuureducatie zomer 2019

Deze lezing kadert in de Roadtrip cultuureducatie zomer 2019, een initiatief van publiq. Samen met tien sectorpartners nodigt publiq iedereen uit: van expert tot newbie, van voltijdse cultuureducator tot iemand met een heel andere job maar sterke interesse.

De formule is eenvoudig: een reeks van acht korte evenementen over cultuureducatie in al haar diversiteit. Binnen de kunsten, erfgoed, maar ook bij jeugdwerk, welzijn, ondernemerschap ... Cultuureducatie kan verbindingen leggen. Tussen mensen en sectoren. Tussen publieken en professionelen, hoe divers ze ook zijn.

Publiq nodigt steeds een spreker uit die u laat meekijken in zijn werkveld. Met een lezing, debat of tafelgesprek duikt u in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel. Telkens met een netwerkmoment, hapje en drankje achteraf. Nodig uw collega's uit en kom gezellig samen. Of kom in uw eentje en leer andere mensen in het werkveld kennen.  

Tijdstip: uur nog te bevestigen.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Werkplaats immaterieel erfgoed, Studio City Gate, Rue de la petite île 1A, 1070 Brussel (voetgangersingang)
Lesgevers
Marlous Willemsen
Prijs
Gratis
Meer info

Inschrijven kan tot 15 mei via dit formulier.

Deze sessie is een samenwerking tussen publiq en Werkplaats immaterieel erfgoed.

Elders op FARO

De afgelopen maanden presenteerden verschillende organisaties hun nieuwe multimediale tour in de ErfgoedApp. Benieuwd om te ontdekken welke dat zijn?
Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...