ICOM Museumdefinitie: brainstorm

Een nieuwe, internationaal gedragen museumdefinitie is in de maak. Mét inspraak van nationale en internationale ICOM-comités. ICOM Belgium Flanders en FARO houden op 10 september een brainstormmoment. Meld u aan en draag bij!

Waarover gaat het?

ICOM Define is een bijzonder comité van ICOM (International Council of Museums) dat werd aangesteld om voorstellen uit te werken voor een nieuwe internationale museumdefinitie. We hebben hierover de laatste jaren regelmatig verslag gedaan. ICOM Define kwam in de plaats van het Museum Definition Prospects and Potentials (MDPP) Standing Committee.

Dat het MDPP-comité een hobbelig parcours aflegde, is geen geheim. ICOM Define heeft eruit geleerd, en dit nieuwe comité loopt nu een voorspoedig parcours. Het is alleszins de bedoeling om in 2022 te landen en een nieuwe, breed gedragen museumdefinitie te lanceren. Heel concreet zit de procedure momenteel in fase vier. Meer informatie over de verschillende fases vindt u hier.

Maar wat betekent dit?

In het voorjaar konden nationale en internationale comités een lijst met twintig kernwoorden en/of concepten aan ICOM Define bezorgen. Om tot die lijst te komen, verzonden de nationale en internationale comités eerst zelf enquêtes naar hun achterban. U herinnert zich mogelijk de enquête van ICOM België die in april werd gehouden. Of misschien vulde u wel zelf een enquête van een internationaal comité in. ICOM Define is nu volop bezig deze data te analyseren. Van zodra die operatie klaar is, is het de bedoeling dat de nationale en internationale comités feedback geven op de bevindingen.  

Programma brainstorm

In dat verband houden FARO en ICOM Belgium Flanders op vrijdag 10 september een feedback- en brainstormmoment. 

  • 10.00 uur: Verwelkoming door Sergio Servellón (ICOM Belgium-Vlaanderen) en Olga Van Oost (FARO)
  • 10.10 uur: Introductie en eerste analyses ICOM-museumdefinitie | Olga Van Oost (FARO)
  • 10.40 uur: Discussie in groepjes
  • 13.00 uur: Lunch

Bent u er graag bij? Schrijf in voor het brainstormmoment via deze link. Deelname is gratis maar registratie is verplicht wegens COVID-19-maatregelen. Schrijf ook snel in omwille van mogelijk beperkte capaciteit wegens COVID-19-maatregelen.

Contactpersonen: Ilse Depré (ICOM Belgium-Vlaanderen) en Olga Van Oost (FARO)

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Prijs
Gratis

Elders op FARO

Hebt u een vraag over uw dagelijkse erfgoedpraktijk? Het antwoord vindt u voortaan in FARO’s gloednieuwe Erfgoedwijzer. Daarin wijst de ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
Afgelopen weekend kreeg de ErfgoedApp een stevige update. Zo is de succesvolle app alvast helemaal klaar voor een nieuw seizoen ...