Hoe zorgt u ervoor dat het publiek investeert in uw kleinschalig erfgoedproject? I Erfgoed in de praktijk

Wil u graag uw erfgoedproject financieren via crowdfunding of publieksfinanciering? Weet u niet goed hoe eraan te beginnen? Vraagt u zich af welk soort projecten doorgaans kans hebben op slagen? Zijn er ook nadelen verbonden aan een crowdfundingsproject? En hoe werkt het Geef om erfgoed-platform? In deze workshopreeks wordt u stap voor stap ingewerkt en begeleid bij uw erfgoedcrowdfundingsproject. 

Wat haalt u eruit? 

  • Crowdfunding biedt mooie kansen om projecten op een alternatieve manier te financieren. 
  • Via crowdfunding kan u er bovendien voor zorgen dat uw publiek zich nauwer betrokken voelt bij het erfgoed dat u beheert. 
  • Nieuwsgierig? Lees hoe Patrick en Katrien van Heemkring Oostkamp met crowdfunding de aankoop en restauratie van een schilderij voor elkaar kregen. In dit interview blikken ze halverwege het proces terug. Intussen is hun crowdfundingproject geslaagd. 

Interesse? 

Stap 1 
Bekijk eerst een opname van de infosessie: u krijgt uitleg over crowdfunding met heel wat voorbeelden uit de erfgoedsector. U krijgt ook info over de werkwijze van het Geef om erfgoed-platform waarop kleinschalige erfgoedprojecten kunnen worden gelanceerd. Op dit moment kunnen we u al op verzoek een link doorsturen van een opgenomen infosessie. Mail hiervoor naar daphne.maes@historiesvzw.be. Binnenkort zetten we de infosessie vrij online ter beschikking. 

Stap 2 
Tijdens de twee workshops krijgt u verdere begeleiding van uw project. We ondersteunen u bij de uitwerking van het projectidee, de netwerkanalyse, de participatieve rewards, het budget, de looptijd en de communicatie van de campagne. 

De twee workshops moeten samen gevolgd worden. 

  • Deel 1: donderdag 6 oktober 2022, van 19.00 tot 22.00 uur 
  • Deel 2: donderdag 20 oktober 2022 van 19.00 tot 22.00 uur 

Inschrijven kan via het inschrijvingsformulier op de website van Histories.

Stap 3 
Na de workshops kan u verdere begeleiding bij de uitwerking van uw project krijgen via gratis  een-op-eenbegeleiding. Voldragen projecten die passen binnen het concept van het platform kunnen worden geselecteerd om te lanceren op het Geef om erfgoed-platform. De opgedane tips en tricks van de voldragen projecten worden opgenomen in een artikel en worden gedocumenteerd op de projectpagina. Zo kunnen ze een volgende reeks projecten inspireren. Ook de volgende jaren zullen er oproepen voor projecten gelanceerd worden.

Op deze projectpagina leest u alle projectinfo.

Organisatie en partners 

Erfgoed in de Praktijk is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Herita, PARCUM en Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend, Nacht van de Geschiedenis …) organiseren deze partners al een aantal jaren laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten naar aanleiding van deze erfgoedevenementen. 

Voor dit project werkt Erfgoed in de Praktijk samen met Growfunding een platform dat sociale crowdfundingprojecten begeleidt maar ook allerhande vormingen aanbiedt. Voornaamste doel is het uitbouwen van een sociaal en financieel draagvlak voor erfgoedprojecten via civic crowdfunding. Het Geef om erfgoed-platform wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Cera. 

Type
Online evenement
Vrije tags
erfgoeddag
Trefwoorden
Collectiemanagement
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online
Lesgevers
Frederik Lamote en Charlotte Brandsma (Growfunding)
Prijs
10 euro
Uiterste inschrijvingsdatum

Elders op FARO

De voorbije maanden werd achter de FARO-schermen hard gewerkt aan een actualisering van de Toolbox Waarderen. Het geoptimaliseerde en uitgebreide ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
De Bijzondere Algemene Vergadering van ICOM in Praag keurde de nieuwe museumdefinitie goed. Daarmee komt een einde aan een intensief ...