Hoe ontwikkel je een duurzaam asset based aanbod?

In de loop van 2017 en 2018 heeft FARO samen met tal van partners gewerkt aan het ontwikkelen van duurzame piloottrajecten voor verschillende doelgroepen en methodieken. Daarbij vertrokken we steeds van een leeg blad en werd er met alle partners een aanbod ontwikkeld dat het verbeteren van het welzijn van de deelnemers als doel had. Het merendeel van de piloottrajecten is opgebouwd uit een reeks van zes sessies waarin procesmatig met de deelnemers wordt toegewerkt naar een eindmoment of -product. Na afloop wordt er gezorgd voor een vorm van nazorg om ervoor te zorgen dat niemand in een zwart gat terechtkomt, zoals vaak het geval is bij eenmalige projecten.

De sessiereeksen worden per traject minstens tweemaal per jaar herhaald, wat ons in staat stelde om het draaiboek en de methodieken te verfijnen. Daarnaast is het ook voor de partnerorganisaties een leerproces om dergelijke trajecten mee te ontwikkelen en structureel een plaats te geven in hun werking. Enkel door herhaling wordt er ruimte en tijd gecreëerd zodat kennis en expertise opgebouwd kunnen worden. En dat is nodig om een dergelijke werking duurzaam in te bedden.

Tijdens deze cursus tonen we de deelnemers hoe ze op basis van een asset based approach noden en behoeften kunnen detecteren. Op basis van praktijkvoorbeelden geven we hen tips & tricks voor het opstellen van een stappenplan en we sluiten af met een overzicht van enkele bestaande sessiereeksen.

Doelgroep: medewerkers van cultureel-erfgoedinstellingen en -organisaties die, op basis van hun collecties en/of de expertise die ze bezitten over die collecties, samen met zorginstellingen interventies willen organiseren met als doel het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van de deelnemers.

Deze vorming maakt deel uit van het vormingstraject ‘ Erfgoedcollecties gezondheid en welzijn’, een modulair vormingstraject over het inzetten van cultureel-erfgoedcollecties voor het verbeteren van het welzijn en de gezondheid van mensen en gemeenschappen.

Geen voorkennis nodig.

Tijdstip: 10.00 - 15.30 uur

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, Brussel
Prijs
Prijs: 50 euro, syllabus en lunch inbegrepen. Inschrijven kan online via onderstaand formulier.
Deelnemers
Maximum aantal deelnemers: 15
De cursus zal niet doorgaan bij minder dan 6 deelnemers.
Contactpersoon
Adviseur participatie | welzijn
Sectorcoördinator archieven
T
02 213 10 87

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
Kent u hem al, de nieuwe versie van de ErfgoedApp? Op basis van feedback van gebruikers en contentmakers werd de ...