Hoe kunnen we onze taal dekoloniseren?

Taal wordt gevormd door het heersende perspectief op ons wereldbeeld. Tegelijkertijd vormt taal ons wereldbeeld en houdt dat ook in stand. Dat is gevaarlijk voor minderheidsgroepen omdat die groepen het risico lopen bestendigd te worden in een sociaal zwakkere positie.

Het dekoloniseren van taal betekent dat je ervoor zorgt dat de taal die je gebruikt geen structuren in stand houdt die nadelig zijn voor minderheidsgroepen. Aan de hand van sprekende voorbeelden legt taal- en letterkundige Raf Njotea uit hoe we onze taal kunnen dekoloniseren. Daarna volgt een gesprek met Selma Franssen en is er ruimte voor vragen uit het publiek.

Moeilijke dingen makkelijk (online) uitgelegd 

Complexe topics in tien minuten uitgelegd door experten, dat is Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd, een organisatie van deBuren. En kennis verspreiden, dat kan gelukkig ook online. In oktober organiseert deBuren opnieuw vier afleveringen via Facebook Live. Op woensdagen in oktober duiden experten om 19.30 uur via Facebook Live een complex onderwerp, daarna is er tijd voor uw vragen. Van elke explainer publiceert deBuren in de week volgend op de livesessie een podcastversie in het online magazine, voor wie liever geen Facebook gebruikt.
 
Hebt u een vraag voor Raf Njotea? Stel ze via de Facebook chat tijdens de livesessie of stuur ze vooraf door naar info@selmafranssen.nl.

Volg deze talk live via de Facebookpagina's van deBuren, Curieus en Moeilijke dingen makkelijk uitgelegd. Wie niet op social media zit, kan achteraf ook de podcast van maker Yelena Schmitz beluisteren.

Raf Njotea

De van huis uit taal- en letterkundige Raf Njotea werkt als scenarist, journalist en moderator. Hij schreef twee jaar voor Familie. Nu werkt hij mee aan één-reeks Dertigers en buigt zich over een documentairereeks voor Canvas. Njotea schrijft ook opiniestukken en spreekt op workshops en debatten, veelal over diversiteit, identiteit en taal.

Organisatie: deBuren, Curieus, Selma Franssen en Yelena Schmitz

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online, via Facebook Live
Prijs
Gratis
Meer info

Meer info en registratie: website deBuren

Elders op FARO

Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
Hebt u een vraag over uw dagelijkse erfgoedpraktijk? Het antwoord vindt u voortaan in FARO’s gloednieuwe Erfgoedwijzer. Daarin wijst de ...
Tijdens het Groot Onderhoud 2019 bogen maar liefst 400 deelnemers zich over het thema 'Meerstemmigheid en conflict'. De meest markante ...