Hoe doet u historisch onderzoek naar doodsoorzaken en epidemieën?

Vraagt u zich af hoe vaak uw voorouders met epidemieën werden geconfronteerd? Probeert u te achterhalen waaraan uw voorouders overleden? Dan is deze vorming iets voor u!

De huidige gezondheidscrisis zorgt voor een hernieuwde aandacht voor ziekte en gezondheid in het verleden. Deze vorming gaat na hoe u kan onderzoeken waaraan mensen vroeger dood gingen. De focus ligt op de negentiende eeuw.

In deze vorming wordt ingezoomd op de historiek van de doodsoorzakenregistratie. Vanaf wanneer begon de overheid aandacht te besteden aan doodsoorzaken? Wat waren de belangrijkste doodsoorzaken waaraan mensen overleden? Hoe evolueerde het doodsoorzakenpatroon doorheen de tijd? Verschillende soorten bronnen kunnen u meer leren over de doodsoorzaken in uw streek. Samen duikt u in enkele archiefdocumenten zodat u een eigen onderzoek kan opstarten. 

Deze vorming is een samenwerking tussen S.O.S. Antwerpen en Histories vzw. S.O.S. Antwerpen is een burgerwetenschapsproject waarbij vrijwilligers helpen bij de invoer, analyse en valorisatie van de rijke Antwerpse doodsoorzakenregisters. Het project wordt gefinancierd door het departement Economie, Wetenschap en Technologie van de Vlaamse Overheid. Meer lezen kan op de website van SOS Antwerpen.

Praktisch

26 oktober 2021, 19.00 uur.

Erfgoedvrijwilligers genieten van het kortingstarief en betalen 5 euro. Voor alle anderen bedraagt het inschrijvingsgeld per vormingsavond 15 euro. Invoerders van het project SOS Antwerpen kunnen een coupon van 50 punten (binnen Vele Handenplatform) indienen ter betaling van deze vorming. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling. Wanneer deze sessie volzet is, wordt gewerkt met een wachtlijst. Tijdens (of na) de vorming ontvangt u cursusmateriaal. Voor dit vormingsaanbod gelden de annuleringsvoorwaarden van Histories.

Meer informatie: contacteer Hendrik Vandeginste via hendrik.vandeginste@historiesvzw.be of via 0495 56 12 44.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Universiteit Antwerpen, Rodestraat 14, 2000 Antwerpen, Lokaal R.213
Lesgevers
Isabelle Devos en Sarah Heynssens (Vakgroep Geschiedenis, UGent)
Prijs
5 / 15 euro
Meer info

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via de website van Histories.

Elders op FARO

Goed nieuws voor wie verantwoordelijk is voor de educatieve werking van een museum, archief, erfgoedbibliotheek of erfgoedcel, want via Erfgoedwijs.be ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
In de nieuwe update van de ErfgoedApp vindt u heel wat verbeteringen, waaronder het gebruik van 3D. Maar dat is ...