Hoe betrekt u jongeren bij de erfgoedactiviteiten van uw vrijwilligersorganisatie?
Dit is een vorming van meerdere partners, waaronder FARO.
‘Hoe jongeren bereiken?’, het blijft een vraag die bij veel − grote én kleine − organisaties leeft. In deze vorming geven we concrete tips over hoe u jongeren kunt betrekken bij uw erfgoedactiviteit en hoe uw uw organisatie aantrekkelijker kunt maken voor jongeren.
- Hoe trekt u meer jongeren naar uw erfgoedactiviteiten?
- Hoe pakt u participatie met jongeren structureel aan?
- Wat zijn do’s en don’ts in het werken met jongeren?
- Hoe zorgt u ervoor dat het aanbod voor en met jongeren een plaats krijgt in het DNA van uw organisatie?
- Welke tools kunt u aanwenden om jongeren te bereiken?
- Op welke manieren kunt u met kleine ingrepen uw erfgoedverhaal vertalen naar jongeren?
- Hoe kunt u de samenwerking met jongeren duurzaam maken?
In het eerste deel van de vorming gaat lesgever Paulien Herck (projectmedewerker bij Amuseevous) dieper in op de uitbouw van een structurele jongerenparticipatie, nadien legt lesgever Anton Van Dijck (projectmedewerker musea en erfgoed bij Bamm!) uit hoe u uw activiteit aantrekkelijker maakt voor jongeren.
Doelgroep: vrijwilligers bij erfgoedorganisaties die op zoek zijn naar manieren om jongeren actiever te betrekken bij hun erfgoedactiviteiten.
Programma
19.00 - 22.00 uur
- Verwelkoming
- Denkoefening | Wat zoeken jongeren in een activiteit? Wat heeft u nodig?
- Introductie in het uitbouwen van structurele jongerenparticipatie | Paulien Herck, AmuseeVous
- Denkoefening | Hoe kunnen we de kernwaarden van participatie beter in onze werking brengen? Waarom samenwerken met jongeren?
- Met welke formats, lokale partners en insteken kan u uw activiteit aantrekkelijker maken voor jongeren? | Anton Van Dijck, Mastiek
- Denkoefening met voorbeeldactiviteiten
Data en locaties
- Woensdag 10 mei 2023 | Melle, exacte locatie volgt binnenkort, i.s.m. Erfgoedcel Viersprong
- Woensdag 17 mei 2023 | Kasteel Le Paige (trouwzaal), Nederrij 135, 2200 Herentals, i.s.m. Erfgoedcel Kempens Karakter
- Maandag 22 mei 2023 | De Hoorn (tweede verdieping – zaal Multifunk), Sluisstraat 79, Leuven, i.s.m. Davidsfonds
- Woensdag 24 mei 2023 | Bibliotheek Genk (zaal De Ontdekking), Stadsplein 3, Genk, i.s.m. ECRU Erfgoed
- Woensdag 31 mei 2023 | Streekhuis Roeselare (zaal Flandria), Spanjestraat 141, Roeselare, i.s.m. Erfgoedcel Terf
Lesgevers
Paulien Herck is projectmedewerker bij AmuseeVous. Daar begeleidt ze jongeren doorheen participatieve trajecten in de culturele sector. Ook is ze jeugdwerkadviseur bij de Vlaamse Jeugdraad voor Bamm! vzw. Ze behaalde een master in de Psychologie.
Anton Van Dijck is projectmedewerker musea en erfgoed bij Mastiek. Hiervoor deed hij ervaring op als publiekswerker in het Stedelijk Museum Hoogstraten, winnaar van de Erfgoedprijs 2022. Ook heeft hij ervaring in het werken met kwetsbare doelgroepen. Hij is sociaal-cultureel werker van opleiding.
AmuseeVous en Mastiek zijn onderdeel van Bamm! vzw. AmuseeVous eist ruimte op voor jongeren (16-30 jaar) binnen de culturele sector. Elk project dat zij opstarten is participatief. ‘Nothing about them, without them’ zit diep in het DNA van AmuseeVous. U kent hen misschien van projecten als De Kotroute of Curating the Young.
Mastiek is het bindmiddel tussen museum- en erfgoedverhalen & kinderen en jongeren. Ze ontwikkelen en begeleiden rondleidingen en workshops, coachen begeleiders zoals gidsen en leerkrachten en maken educatieve producten van museumspellen tot erfgoedparcours.
Erfgoed in de Praktijk
Erfgoed in de Praktijk is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Parcum / Stichting Open Kerken en het Davidsfonds. Samen organiseren we laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan erfgoedevenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten.
Erfgoed in de Praktijk ontwikkelt elk jaar een reeks vormingen die vrijwilligers versterken in de uitwerking van hun evenementen. Dit aanbod wordt gepubliceerd op de FARO-kalender en verspreiden we via de nieuwsbrieven van alle partners. Benieuwd welke vormingen we in het verleden al organiseerden? Op de website van Histories vindt u het overzicht.
Tarieven
- Het standaardtarief voor deze vorming is 5 euro. Er is geen kortingstarief.
- Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
- Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.

Praktische info
Inschrijven kan via de website van Histories.