Herfstschool 'Meerstemmigheid & conflict'

Vooraf: coronamaatregelen 

De herfstschool over meerstemmigheid en conflict die in het najaar werd geprogrammeerd, wordt verplaatst omwille van de coronamaatregelen. In de oorspronkelijk geplande week wordt wel nog een alternatief aangeboden. Meer informatie volgt snel.

Over de vorming

Museumprofessionals staan vandaag meer dan ooit voor complexe vraagstukken. Of het nu gaat om dekolonisatie, omstreden collecties, het opzetten van een kritische dialoog in het museum, polarisatie of ‘intersectioneel denken’: de uitdagingen zijn groot. Elk museum brengt een ander verhaal, heeft een andere collectie, kent een andere geschiedenis en vraagt dus om een andere denk- en werkwijze. Hoe ontwikkelt u een antwoord op maat? 

FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed en de Reinwardt Academie organiseren in 2020 een herfstschool die u uitdaagt een eigen visie op de hedendaagse vraagstukken in uw museum te formuleren. Een unieke kans om uw eigen werking grondig onder de loep te nemen en te bediscussiëren met collega’s. Theoretische kaders, inspiratiebronnen en heel wat ruimte voor reflectie maken deze opleiding een must voor elke museumprofessional! 

Programma

  • Dag 1, maandag 26 oktober (Brussel): Kennismaking en ‘Museumdetox’
  • Dag 2, dinsdag 27 oktober (Ieper): Polarisatie en participatie
  • Dag 3, woensdag 28 oktober: Werkbezoeken in Vlaanderen en Nederland
  • Dag 4, donderdag 29 oktober (Amsterdam): Intersectioneel denken en reframing
  • Dag 5, vrijdag 30 oktober (Amsterdam): Presentaties 

Aan het eind van deze week  heeft u:  

  • een dieper én breder begrip van uw eigen casus;
  • een duidelijke probleemstelling en een plan van aanpak geformuleerd;
  • een goed beeld van de huidige ontwikkelingen in het Vlaamse en Nederlandse museumveld en tal van praktische ‘handvatten’ om mee aan de slag te gaan;
  • uw netwerk fors uitgebreid. 

Voor meer informatie over het programma en de verdere opzet: zie onze flyer.

De herfstschool vindt plaats vanaf 20 deelnemers. We streven naar een mix van Vlaamse en Nederlandse deelnemers. Uw inschrijving is pas definitief na de selectieronde door de organisatoren. 

In het inschrijvingsformulier hieronder vragen we u om in vijf zinnen de casus te schetsen die u zou willen meebrengen naar de Herfstschool. Noteer hier vooral bij welke hulp u zoekt en of er professionals zijn of instellingen die u hier graag over zou willen spreken. Op basis daarvan kunnen we u contacteren voor een verdere intake en kunnen we definitief uitsluitsel geven over uw selectie. Dat gebeurt in de loop van september.

[Inschrijven is niet meer mogelijk.]

Wie dieper wil graven en op zoek is naar een sterk conceptueel kader, kan hier terecht.  Deze studiedagen, masterclasses en bijeenkomsten gaan in op de fundamenten van ons werk. Ze ondersteunen visievorming en strategie, of nemen grote dilemma’s onder de loep. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Vlaanderen (Brussel en Ieper) en Nederland (Amsterdam)
Lesgevers
Verschillende docenten uit Vlaanderen en Nederland
Prijs
500 euro. Schrijf in voor 1 juli 2020 in en geniet van de earlybirdkorting. Dan betaalt u slechts 400 euro.
Deelnemers
Max. 30 deelnemers
Meer info

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur participatie | diversiteit
T
02 213 10 76

Elders op FARO

Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
Hebt u een vraag over uw dagelijkse erfgoedpraktijk? Het antwoord vindt u voortaan in FARO’s gloednieuwe Erfgoedwijzer. Daarin wijst de ...
In een gloednieuw online dossier praten de FARO-medewerkers beginnende erfgoedwerkers bij over recente trends en verschuivingen.