Heemkunde Actueel 2018

Op zaterdag 24 november organiseert Heemkunde Vlaanderen de jaarlijkse studienamiddag Heemkunde Actueel. Deze negende editie, die opnieuw plaatsvindt in Mechelen, richt zich tot iedereen die zich wil laten inspireren door de (meer)waarde en het belang van heemkunde en lokaal erfgoed.

Lokale erfgoedverenigingen communiceren op heel veel kanalen over het verleden van hun werkgebied. Daarbij maken ze boeken, websites, Facebookpagina’s, tentoonstellingen, tijdschriften enzovoort. Het maakt als het ware deel uit van het DNA van hun werking. En terecht zijn ze er trots op. Het is belangrijk dit te onderstrepen en daarbij de auteurs te erkennen. Op wettelijk vlak is daar het auteursrecht voor. Tegelijk maken heemkundigen en onderzoekers op heel wat manieren gebruik van bijvoorbeeld informatie of afbeeldingen. Maar hoe doe je dat correct? En hoe verspreid je de kennis op een zo groot mogelijke schaal zonder de erkenning voor de auteur uit het oog te verliezen? Ben je helemaal mee met een hedendaagse manier om informatie te verspreiden?

Op het einde van de dag maakt Heemkunde Vlaanderen haar nieuwe Ambassadeur Heemkunde Vandaag 2018 bekend.

Opgelet: Dit jaar zal de studiedag plaatsvinden in het Museum Hof van Busleyden te Mechelen en niet meer in het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot.

Programma

12.00 uur: Onthaal met broodjeslunch (broodjes voorzien tot 12.45 uur)

13.00 uur: Welkomstwoord

13.15 uur: Auteursrecht. Joris Deene (Everest Law en SA&S)

14.00 uur: De voordelen van going open. Gwen Franck (open science consultant)

14.45 uur: Koffiepauze

15.00 uur: Het vrij beschikbaar maken van erfgoeddata met behulp van Wikimediaplatformen. Rony Vissers (PACKED vzw)

15.45 uur: Uitreiking titel Ambassadeur Heemkunde Vandaag 2018

16.15 uur: Receptie

Praktische info

Begindatum
Locatie
Museum Hof van Busleyden, Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen (ingang via poortje langs de zijkant van het museum).
Prijs
15 euro, over te schrijven op rekeningnummer IBAN BE79 0682 2185 9033 (BIC: GKCCBEBB) met vermelding ‘Heemkunde Actueel + je naam’. Je inschrijving is definitief na ontvangst van de inschrijving en de betaling.
Meer info

Organisatie: Heemkunde Vlaanderen.

Inschrijven kan online tot en met 18 november.

Elders op FARO

Op 9 november nodigt FARO u van harte uit voor het jaarlijkse Groot Onderhoud. We bieden u een programma aan ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Kent u hem al, de nieuwe versie van de ErfgoedApp? Op basis van feedback van gebruikers en contentmakers werd de ...