Groeien in uw nieuwe erfgoedjob | FARO Verkenner

Hartelijk welkom in de cultureel-erfgoedsector, de boeiende omgeving waarin u net bent gestart! In deze verkennerscursus gaan we ervan uit dat u nog met veel vragen zit over hoe deze sector werkt en denkt. 

De kern van deze cursus bestaat uit twaalf basismodules over verschillende aspecten van het ‘erfgoedwerk’. U kunt met elke module starten zonder voorkennis. FARO-medewerkers delen verhalen, praktijkvoorbeelden en praktische tips. Bovendien is er ruimte voor onderlinge intervisie en kennisdeling, zodat u snel een antwoord vindt op de concrete vraagstukken en uitdagingen die u in uw werk zal tegenkomen.

Bent u net gestart in de erfgoedsector en heeft u nood aan basisinformatie over erfgoedwerk? Wilt u kennismaken met de werking van FARO en met collega-beginners in de sector? Dan is deze vorming precies wat u zoekt.

Programma

Dag 1: 7 februari 2022, 10.00 - 16.30 uur

Waardegedreven erfgoed

 • Verkenning van de definities van erfgoed: waarom noemen we iets ‘erfgoed’, en hoe definiëren we dat dan? Hoe evolueerde die definitie?
 • Waarderen als hedendaagse erfgoedmethodiek: hoe brengen we de verschillende betekenissen van erfgoed in kaart?

Het beheren van erfgoedobjecten

 • Van ‘restauratie’ naar ‘preventieve conservatie’: welke tien schadefactoren bedreigen ons erfgoed en hoe kunt u ze herkennen?
 • Naslagwerken en hulpmiddelen voor erfgoedbeheer: bij welke informatiebronnen kunt u terecht opdat u het warm water niet opnieuw hoeft uit te vinden?

Dag 2: 7 maart 2022, 10.00 - 16.30 uur

Het erfgoednetwerk in Vlaanderen 

 • Hoe zit de cultureel-erfgoedsector in elkaar? Welke soorten organisaties zijn er? En hoe is die erfgoedsector gegroeid?
 • Immaterieel cultureel erfgoed: wat is dat precies en op welk ondersteuningsnetwerk kunt u in Vlaanderen beroep doen?

Erfgoed en maatschappelijke impact 

 • Erfgoed en zorg: hoe bouwen we bruggen naar de zorgsector?
 • Meerstemmig erfgoed: hoe kunnen erfgoedorganisaties zich bewust worden van hun blinde vlekken? En hoe kunnen zij meerdere stemmen aan bod laten komen?

Dag 3: 28 maart 2022, 10.00 - 16.30 uur

Erfgoed en erfgoedgemeenschappen 

 • Hoe zit het Europees erfgoedbeleid in elkaar en wat kunt u meenemen uit de Conventie van Faro?
 • Van educatie naar cocreatie: hoe komen we los van een zender-ontvangerperspectief en maken we tijd voor echte dialoog en participatie? 

Erfgoed en hedendaagse ontwikkelingen

 • Naar digitaal erfgoed: hoe maakt de erfgoedsector de overstap van de analoge naar de digitale wereld?
 • Ethische kwesties: hoe kunnen we rechtdoen aan de ander? En hoe kunnen we daar samen het gesprek over aangaan?

Ter ondersteuning van deze vormingsdagen maakt FARO een online dossier. Hierin geven we basisuitleg, leestips en tools over de bovenstaande trends. Handig ter voorbereiding van de bijeenkomsten en om nadien alles nog eens terug te lezen.

Tarieven

 • Het standaardtarief voor deze vorming is 180 euro.
 • Het kortingstarief voor deze vorming is 120 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
 • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
 • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.

Coronamaatregelen

FARO volgt de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad op en blijft dat doen naarmate de situatie evolueert. We zullen voor deze en andere vormingen de nodige beschermende maatregelen nemen en u daar tijdig over informeren. Voor vragen kunt u terecht bij de organisator van de vorming, zoals die vermeld staat bij elke vorming. Voor andere vragen kunt u mailen naar info@faro.be.

Inschrijven
Facturatiegegevens
Bent u net gestart in de cultureel-erfgoedsector en benieuwd naar de beleidscontext waarin u terechtgekomen bent? Met onze  verkenner zetten we u vlot op weg. We bieden u een online cursus en drie ontmoetingsmomenten. Zo bent u snel mee met het erfgoedlandschap, kent u de hot topics van het moment én heeft u uw netwerk verder uitgebouwd.

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Lesgevers
Een groot deel van het FARO-team.
Prijs
180 euro (standaard)
120 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 12 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum

Elders op FARO

In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
Goed nieuws voor wie verantwoordelijk is voor de educatieve werking van een museum, archief, erfgoedbibliotheek of erfgoedcel, want via Erfgoedwijs.be ...