Groeien in uw nieuwe erfgoedjob | FARO Verkenner

Vooraf: coronamaatregelen 

FARO volgt de COVID-19 richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad nauwgezet op. Alle vormingen van FARO in onze lokalen in de Priemstraat vinden plaats in veilige omstandigheden. We nemen daartoe de nodige preventieve maatregelen. Als gevolg van deze maatregelen is het aantal deelnemers aan onze vormingen beperkt.

Als de Nationale Veiligheidsraad de maatregelen noodgedwongen verstrengt, dan is het mogelijk dat FARO de vormingen annuleert. FARO zal in dat geval maximale inspanningen leveren om de vormingen digitaal te organiseren, bv. via een webinar. Er geldt dan een lager inschrijvingstarief. We brengen ingeschreven deelnemers tijdig op de hoogte. Als u liever niet deelneemt aan een webinar kunt u uw inschrijving kosteloos annuleren.

Voor vragen kunt u terecht bij de organisator van de vorming, zoals die vermeld staat bij elke vorming. Voor andere vragen kunt u mailen naar info@faro.be.

Over de vorming

Welkom in de cultureel-erfgoedsector, de boeiende omgeving waarin u net als medewerker bent gestart. Omdat het lastig kan zijn door het bos de bomen te zien, willen wij u graag ondersteunen. Zo neemt uw carrière meteen een vliegende start!

Kern van onze verkenner zijn drie vormingsdagen. U ontdekt wat er vandaag speelt in de sector, u leert basistools kennen en u breidt uw netwerk uit. FARO-medewerkers delen verhalen, praktijkvoorbeelden en praktische tips over de volgende tien trends in erfgoedland: 

 • Van statisch naar dynamisch erfgoed?
 • Van ‘folklore’ naar ‘immaterieel cultureel erfgoed’?
 • Van analoog naar ook digitaal erfgoed?
 • Van restauratie naar preventieve conservatie?
 • Van ‘verzamelen’ naar ‘collectiemobiliteit’?
 • Van top-down naar ook bottom-up waarderen?
 • Van kennisoverdracht naar cocreatie?
 • Van verschillende velden naar één sector (en verder)?
 • Van eenstemmig naar meerstemmig?
 • Van smalle naar brede maatschappelijke relevantie?

Bovendien is er ruimte voor onderlinge intervisie en kennisdeling, zodat u snel een antwoord vindt op de concrete vraagstukken en uitdagingen die u in uw werk zal tegenkomen.

Doelgroep: iedereen die start als medewerker in de cultureel-erfgoedsector. Wij heten u van harte welkom en ondersteunen uw eerste maanden in uw nieuwe job.

Ter ondersteuning van deze vormingsdagen maakt FARO een online dossier. Hierin geven we basisuitleg, leestips en tools over de bovenstaande trends. Handig ter voorbereiding van de bijeenkomsten en om nadien alles nog eens terug te lezen.

Praktisch

 • Dag 1, 1 oktober 2020 (9.30-16.30 uur): Wat is erfgoed?
 • Dag 2, 12 november 2020 (9.30-16.30 uur): Hoe ondersteunen we erfgoedgemeenschappen?
 • Dag 3, 17 december 2020 (9.30-16.30 uur): Hoe maatschappelijk relevant is ons erfgoed?

Bent u net gestart in de cultureel-erfgoedsector en benieuwd naar de beleidscontext waarin u terechtgekomen bent? Met onze  verkenner zetten we u vlot op weg. We bieden u een online cursus en drie ontmoetingsmomenten. Zo bent u snel mee met het erfgoedlandschap, kent u de hot topics van het moment én heeft u uw netwerk verder uitgebouwd.

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Prijs
100 euro voor drie dagen
Deelnemers
Max. 15 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum

Elders op FARO

Tijdens het Groot Onderhoud 2019 bogen maar liefst 400 deelnemers zich over het thema 'Meerstemmigheid en conflict'. De meest markante ...
We beleven met z'n allen bijzonder vreemde tijden. Veel museum- en erfgoedmedewerkers werken van thuis uit. Daardoor heeft FARO beslist ...
In een gloednieuw online dossier praten de FARO-medewerkers beginnende erfgoedwerkers bij over recente trends en verschuivingen.