In goede handen | Het collectieplan: de basis voor een efficiënt collectiebeheer

Het collectieplan is een onmisbaar hulpmiddel bij het collectiebeheer. Het biedt inzicht in de collectie en geeft structuur en duidelijkheid bij de ontwikkeling van het collectiebeleid. Tijdens deze vorming reiken we u aanknopingspunten en een structuur aan voor het schrijven van uw eigen collectieplan. Onderwerpen als collectiegeschiedenis en -samenstelling, collectieprofiel, selectie, verzamelen en herbestemmen komen aan bod. We laten u tot slot kennismaken met het praktijkvoorbeeld van onze gastinstelling.

Doelgroep: collectiebeheerders en andere medewerkers van musea, archieven en erfgoedbibliotheken, landelijke dienstverleners, erfgoedcellen en gemeentelijke erfgoeddiensten, die bezig zijn met collectiebeleid. Een basiskennis en/of zekere mate van ervaring met betrekking tot het beheer van erfgoedobjecten wordt aanbevolen.

Programma

10.00 uur: Deel 1 theorie over collectieplanning 

12.00 uur: Lunchpauze

12.45 uur: Deel 2 theorie over collectieplanning

13.30 uur: Het collectiebeleid en het collectieplan van het Red Star Line Museum

14.30 uur: Pauze

14.45 uur: Ronde van de tafel & besluit 

15.15 uur: Rondleiding in de depotruimtes 

De les vindt plaats in de vergaderzaal van het Hessenhuis. In de namiddag gaan we samen te voet naar het Red Star Line Museum.

Ongetwijfeld ook interessant voor u

Deze vorming maakt deel uit van ‘In Goede Handen’, de jaarlijkse vormingsreeks over het behoud en beheer van erfgoedcollecties, georganiseerd door FARO en de Vlaamse

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 70 euro.
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 50 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Inschrijven
Facturatiegegevens
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Hessenhuis, Falconrui 73 en Red Star Line Museum, Montevideostraat 3, 2000 Antwerpen
Lesgevers
Sylvie Maes (Vlaamse Gemeenschapscommissie)
Prijs
70 euro (standaard)
50 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 15 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur lokaal en regionaal erfgoed | musea
T
02 213 10 84

Elders op FARO

FARO sleutelt voortdurend aan de gebruiksvriendelijkheid van de ErfgoedApp. Opmerkingen, suggesties en verbetervoorstellen van onze community van makers worden waar ...
Niemand kan naast de schrijnende beelden kijken van leed en vernieling in Oekraïne. De vraag die velen zich (terecht) stellen ...
De coronacrisis lijkt enigszins achter de rug maar toch merken veel cultuurorganisaties dat bezoekers en participanten nog steeds drempelvrees hebben ...