In goede handen | Bewaren, verpakken en intern transporteren

Hoe kunt u erfgoedobjecten correct bewaren, verpakken en transporteren? Na afloop van deze praktische workshop kunt u zelf aan de slag.

In deze vorming bespreken we eerst welke stappen u kunt zetten om het juiste verpakkingsmateriaal te kiezen. Aan de hand van concrete voorbeelden ontdekt u met welke aspecten u best rekening houdt (bijvoorbeeld: de eigenschappen van de objecten, van de verpakkingsmaterialen en van de omgeving) om ongunstige microklimaten in opslag en andere vormen van aftakeling te voorkomen. Belangrijk is het onderscheid tussen het verpakken van objecten voor de bewaring in depot en voor bescherming tijdens transport.

Daarnaast gaan we ook dieper in op het hanteren en intern transporteren van objecten. Hoe kunt u een interne verplaatsing binnen uw organisatie plannen en uitvoeren? Welke risico’s spelen daarbij een rol? Welke voorbereidingen zijn nodig?

Handen uit de mouwen!
Uiteraard is er naast de theorie ook ruim aandacht voor praktische elementen. U steekt zelf de handen uit de mouwen om de diverse zaken die besproken worden meteen in de praktijk toe te passen.

Doelgroep: iedereen die beroepsmatig in contact komt met erfgoedobjecten. Een basiskennis en/of zekere mate van ervaring met betrekking tot het behoud en beheer van erfgoedobjecten wordt aanbevolen.

Programma

De cursus start om 9.30 uur en eindigt om 16.30 uur.

Bewaren

 • Plaatsen in depot/klimaatzones 
 • Onverpakt of verpakt bewaren 
 • Oefening: Hoe kan ik mijn eigen depot verbeteren?

Verpakken

 • Soorten verpakkingsmateriaal. Waar moet u allemaal op letten? 
 • Oefening: Een object uitkiezen en nagaan hoe u dit best zou verpakken.

Intern transporteren

 • In 8 stappen tot een veilig transport
 • Hanteren van objecten 
 • Oefening: De 8 stappen uitwerken en toepassen op het object 

Ongetwijfeld ook interessant voor u

Deze vorming maakt deel uit van ‘In Goede Handen’, de jaarlijkse vormingsreeks over het behoud en beheer van erfgoedcollecties, georganiseerd door FARO en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. De cursussen reizen rond doorheen Vlaanderen en Brussel. Bekijk ook de andere thema’s en onderwerpen die in deze reeks aan bod komen:

Coronamaatregelen

FARO volgt de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad op en blijft dat doen naarmate de situatie evolueert. We zullen voor deze en andere vormingen de nodige beschermende maatregelen nemen en u daar tijdig over informeren. Voor vragen kunt u terecht bij de organisator van de vorming, zoals die vermeld staat bij elke vorming. Voor andere vragen kunt u mailen naar info@faro.be.

Tarieven

 • Het standaardtarief voor deze vorming is 70 euro.
 • Het kortingstarief voor deze vorming is 50 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
 • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
 • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht. Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland. De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Stadsmuseum Lier, Florent Van Cauwenberghstraat 14, 2500 Lier
Lesgevers
Anne-Cathérine Olbrechts en Julie Lambrechts (FARO)
Prijs
70 euro (standaard)
50 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 15 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur behoud en beheer
T
02 213 10 86

Elders op FARO

In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
Goed nieuws voor wie verantwoordelijk is voor de educatieve werking van een museum, archief, erfgoedbibliotheek of erfgoedcel, want via Erfgoedwijs.be ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange