Geschiedenis van oude drukken en registratie volgens de STCV-methode. Vierdaagse workshop

Bevat uw collectie boeken gedrukt voor 1801? Wil u meer te weten komen over dit bibliothecair erfgoed en leren hoe u dit soort collecties op een consequente en goede manier kan registreren? De Vlaamse Erfgoedbibliotheken organiseert van 14 tot en met 17 juni 2022 voor de vijfde maal een vierdaagse STCV-workshop, dit keer in de Universiteit Antwerpen.

Vier dagen lang kan u in de theorie én de praktijk kennismaken met de materialiteit van oude drukken en de methode die het project STCV. Bibliografie van het handgedrukte boek gebruikt bij de gedetailleerde bibliografische beschrijving ervan in de STCV-databank. 

De STCV-workshop richt zich tot iedereen die zich bezighoudt met de ontsluiting van oude drukken én tot iedereen die interesse heeft voor vroegmoderne boeken en graag meer wil leren over de methodes om ze op een correcte manier te beschrijven. 

Deelnemen aan de STCV-workshop kan om verschillende redenen interessant zijn. Catalografen en bibliografen van erfgoedbibliotheken, boekhistorici, onderzoekers, bibliofielen en verzamelaars kunnen veel vruchten plukken van een week intensief contact met oude drukken. Zo leren deelnemers hoe ze de STCV-databank en de STCV-methode kunnen gebruiken als hulpmiddelen bij hun eigen werk of onderzoek, of bij het beheer van hun verzameling.

De STCV-workshop is tevens de eerste stap in de opleiding van tijdelijke STCV-catalografen die in het kader van samenwerkingsprojecten tussen de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en collectiebeherende instellingen en organisaties ingeschakeld worden om de oude drukken uit 'hun' collectie in de STCV-databank te ontsluiten.

Voor de begeleiding staan drie STCV-projectmedewerkers klaar met raad en daad: Zanna van Loon, Tom Eerkens en Janusz Barwik.

Alle informatie over het STCV-project vind je in dit dossier op de website van Vlaamse Erfgoedbibliotheken.

Praktisch

14 tot en met 17 juni 2022, telkens van 9.00 tot 17.00 uur.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Stadscampus Universiteit Antwerpen, Gebouw C, Lokaal S.C.104, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen
Prijs
225 euro (lesmateriaal, koffie en lunch inbegrepen)
Deelnemers
Max. 15 deelnemers
Meer info

Meer informatie: Zanna van Loon, STCV-projectleider van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken

Organisatie: Vlaamse Erfgoedbibliotheken i.s.m. Universiteit Antwerpen.

Inschrijven kan tot en met 31 mei 2022 via dit formulier.

Elders op FARO

FARO sleutelt voortdurend aan de gebruiksvriendelijkheid van de ErfgoedApp. Opmerkingen, suggesties en verbetervoorstellen van onze community van makers worden waar ...
Hebt u een vraag over uw dagelijkse erfgoedpraktijk? Het antwoord vindt u in FARO’s Erfgoedwijzer. Daarin wijzen we u de ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange