Geschiedenis en registratie van oude drukken

Komt u als lokale erfgoedorganisatie regelmatig in contact met collecties oude drukken? Wilt u meer te weten komen over dit bibliothecair erfgoed en aanleren hoe collecties best kunnen worden ontsloten in een catalogus? Stuifzand en vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken organiseren dit najaar een laagdrempelige vorming over de rijke geschiedenis van het handgedrukte boek.

Gedurende twee dagen maakt u uitgebreid kennis met allerlei aspecten van het oude boek als materieel object, opgesplitst in verschillende, op maat gemaakte modules.

Voor wie? Sommige erfgoedcollecties beschikken over elektronische catalogi die een gebruiksvriendelijke toegang bieden tot hun vrijwel volledige collecties, terwijl andere slechts ontsloten zijn via (verouderde) gedrukte catalogi, steekkaarten of zelfs collecties bewaren die nog geheel onbekend en onbeschreven zijn. Daardoor kunnen ze niet ingezet worden voor onderzoek, educatieve doeleinden of culturele activiteiten. Dit is een cursus voor lokale erfgoedorganisaties die een basiskennis over het thema wensen te verwerven (niet voor gevorderden) en willen bijleren over het correct beschrijven van oude drukken in catalogi. 

Programma

  • De eerste dag staat volledig in het teken van de boekgeschiedenis. De deelnemers verwerven inzichten over de gebruikte instrumenten, technieken en materialen om boeken te drukken in de vroegmoderne periode enerzijds en de stijl en het ontwerp van het boek anderzijds.
  • Op de tweede dag worden de deelnemers vervolgens ondergedompeld in de belangrijkste principes om oude drukken te beschrijven in een catalogus met het STCV-regelwerk als basis en de oude drukken in de hand. Het project STCV. De bibliografie van het handgedrukte boek werkt immers sinds 2000 aan een online databank met uitgebreide bibliografische beschrijvingen van drukken die van de pers kwamen in steden in het huidige Vlaanderen vóór 1801. 

Hoe wordt een titel correct getranscribeerd? Waar kan men gegevens over auteurs, drukkers, data en plaats van uitgave vinden? Hoe wordt de opbouw van een boek vertaald in de zogenaamde collatieformule? Deze vragen worden aan de hand van talrijke voorbeelden beantwoord. Deze kennis kan nadien verder toegepast worden bij het ontsluiten van eigen erfgoedcollecties. 

Praktisch

Donderdag 2 en vrijdag 3 december 2021 in de Abdijbibliotheek van Postel (Mol), tussen de oude drukken. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Abdijbibliotheek van Postel, Abdijlaan, 2400 Mol
Prijs
32 euro (incl. middagmaaltijd). Wie graag ter plaatse overnacht, betaalt 67 euro (maaltijden, beddengoed en handdoeken inbegrepen).
Deelnemers
Max. 20 deelnemers
Meer info

Organisatie: Stuifzand en vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken

Inschrijven kan via dit formulier.

Elders op FARO

Hebt u een vraag over uw dagelijkse erfgoedpraktijk? Het antwoord vindt u in FARO’s Erfgoedwijzer. Daarin wijzen we u de ...
Goed nieuws voor wie verantwoordelijk is voor de educatieve werking van een museum, archief, erfgoedbibliotheek of erfgoedcel, want via Erfgoedwijs.be ...
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...