Focus op Families: een studiedag over familievriendelijkheid

Maandag 7 oktober organiseert publiq Focus op Families: een verhaal van je hele organisatie. Deze studiedag over familievriendelijkheid vindt plaats in het STAM te Gent. Werkt u in de cultuursector en wilt u uw familiepubliek nog beter ontvangen? Dan is deze studiedag iets voor u!

Een jaar geleden lanceerde publiq het Inclusieve Familiemanifest: een tool waarmee cultuurhuizen aan de slag kunnen om hun organisatie nog familievriendelijker te maken. Samen met FARO, de Gezinsbond en Toerisme Vlaanderen organiseert publiq nu voor de eerste keer Focus op Families: een studiedag volledig in het teken van familievriendelijkheid. Het wordt een goedgevulde dag met praktische workshops en inspirerende getuigenissen. Zo gaat u met heel wat nieuwe ideeën voor uw eigen organisatie naar huis. 

*Ook voor organisaties die het Familiemanifest nog niet ondertekenden. 

Programma

Start: 9.00 uur

Introductie | Sarah Maréchal, communicatiemedewerker van het STAM, vertelt ons welke lessen rond familievriendelijkheid ze trok uit de familie-expo ‘Draken’, en hoe ze die meeneemt in de remake van hun vaste opstelling volgend jaar.

Keynote: Iedereen publiekswerker. Lezing met denkmomenten l Hade Bamps
Familievriendelijkheid zit verweven in alle lagen van uw organisatie. Maar hoe kunt u alle neuzen in dezelfde richting draaien als het op families aankomt? Tijdens deze lezing gaat Hade Bamps (Levuur) dieper in op hoe u uw team helemaal overtuigt van het belang van familievriendelijkheid. Tijdens deze lezing krijgt u de kans in kleine groepjes over uw werking na te denken.

Vier inspirerende keuzesessies met lunch. Stel zelf uw programma samen en kies drie van de vier keuzesessies.

1. Het kindbeeld in uw communicatie: interactieve sessie
We zoomen in op het kindbeeld dat we uitdragen in onze communicatie: welke beelden gebruiken we, wat vertellen we daarbij? In deze interactieve sessie maken Caroline Boudry (VBJK) en Annelies Roelandt (VCOK) ons niet alleen bewust van het belang van doordachte communicatie over de familievriendelijke werking, ze reiken ook heel wat voorbeelden en concrete handvatten voor de praktijk aan

2. En actie! Tackel uw moeilijkste actiepunten van het Familiemanifest. Workshop
Het Familiemanifest bestaat uit 25 concrete actiepunten waarmee u uw organisatie nog familievriendelijker kunt maken. In deze workshop bekijken we in kleine groepjes de actiepunten die u het moeilijkst vindt om in de praktijk om te zetten. Samen zoeken we naar de beste oplossingen op maat van uw organisatie. Zo krijgt u op deze studiedag niet alleen verfrissende ideeën, maar gaat u met concrete plannen voor uw eigen organisatie naar huis. Tip: bekijk op voorhand de actiepunten en denk al eens na over welke punten u de moeilijkste vindt.

3. Een familievriendelijk onthaal. Getuigenis van Lies Ledure, MSK
Voor een familievriendelijke werking zorgt u niet alleen. U hebt daarbij hulp en steun nodig van collega’s. De onthaal-, zaal- en/of veiligheidsmedewerkers spelen daarbij een cruciale rol. Maar hoe krijgt u hen mee in uw familievriendelijk verhaal? Lies Ledure, publieksmedewerker MSK Gent, heeft op dit terrein al bergen werk verzet, en deelt graag haar ervaringen in deze sessie.

4. Waarom inzetten op diversiteit? Dialoog in kleine groep
In een diverse samenleving komt u ook in de cultuursector steeds meer in contact met bezoekers van verschillende achtergronden: ze spreken een andere taal, hebben andere gewoontes of beleven cultuur op een andere manier. Waarom is het belangrijk dat een culturele organisatie zich hiervan bewust is en op inzet? In deze dialoog onderzoeken we hoe u op een zinvolle manier rond diversiteit kan werken. De dialoog wordt begeleid door Yao Issifou en Faden Durgun van Bon, de Brusselse werking van het Agentschap Integratie en Inburgering.

Slotmoment
Afgelopen najaar hebben heel wat organisaties hun publiek bevraagd over familievriendelijkheid op hun locatie. Tijdens dit slotmoment gaan we dieper in op de resultaten van de bevraging. Wat kunnen we leren van de families die de deelnemende organisaties bezochten? En we lichten alvast een tipje van de sluier op rond de toekomstplannen van publiq, FARO, de Gezinsbond en Toerisme Vlaanderen rond familievriendelijkheid. 

Einde voorzien om 16.30 uur. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
STAM - Stadsmuseum Gent, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent
Prijs
50 euro excl. btw (= 60,50 euro incl. BTW). Zo garanderen we kwalitatieve sessies op een inspirerende locatie met een lekkere broodjeslunch.
Meer info

Inschrijven kan via deze link tot en met maandag 30 september. Kosteloos annuleren kan tot en met maandag 30 september. Geef een seintje via liesel@publiq.be als je verhinderd bent. Bij annulatie na maandag 30 september zijn de organisatoren genoodzaakt de volledige deelnameprijs aan te rekenen.
 
Organisatie en meer info: publiq

Elders op FARO

Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
De afgelopen maanden presenteerden verschillende organisaties hun nieuwe multimediale tour in de ErfgoedApp. Benieuwd om te ontdekken welke dat zijn?