Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn. Workshop 6: Archief om de hoek: hoe ontwikkel je een outreachende werking?

Archieven zijn meer dan andere erfgoedcollecties geschikt om een buurtwerking uit te werken die tegemoet komt aan lokale noden en behoeften. We vertrekken van de directe binding die archieven van oudsher hebben met hun lokale omgeving: ze bewaren het lokaal erfgoed én ze verzamelen de verhalen van de bewoners en de geschiedenis van gehuchten, wijken en buurten. Het archief en zijn collecties zijn een belangrijke asset die lokaal kan worden ingezet in het aanpakken van enkele maatschappelijke noden en behoeften zoals vereenzaming, dementie en armoede.

Samen met enkele stadsarchieven heeft FARO het programma Archief om de hoek opgezet. Doel is het ontwikkelen van laagdrempelige methodieken en tools waarmee archieven hun outreachende werking kunnen koppelen aan hun collectiebeleid hun vrijwilligerswerk. We willen samen met deze archieven op zoek gaan naar de sleutels voor een duurzame outreachende werking die structureel in de archiefwerking is ingebed.

Tijdens deze cursus tonen we de deelnemers hoe ze met archiefcollecties op basis van een asset based approach in een buurtwerking aan de slag kunnen gaan. Aan de hand van praktijkvoorbeelden geven we hen tips & tricks voor het opstellen van een stappenplan en we sluiten af met het doorlopen van enkele bestaande sessiereeksen.

Doelgroep: medewerkers van cultureel-erfgoedinstellingen en -organisaties die, op basis van documentaire collecties en/of de expertise die ze bezitten over die collecties. Geen voorkennis nodig.

Tijdstip: 10.00 - 15.30 uur

Deze vorming maakt deel uit van het vormingstraject ‘Erfgoedcollecties gezondheid en welzijn’, een modulair vormingstraject over het inzetten van cultureel-erfgoedcollecties voor het verbeteren van het welzijn en gezondheid van mensen en gemeenschappen. Indien u zich inschrijft voor meer dan twee workshops dan ontvangt u tijdens de laatste workshop waaraan u deelneemt gratis de publicatie Cultureel erfgoed voor welzijn.

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Lesgevers
Bart De Nil
Prijs
50 euro, syllabus en lunch inbegrepen. Inschrijven is niet meer mogelijk.
Deelnemers
Max. 15 deelnemers. De workshop zal niet doorgaan bij minder dan 6 deelnemers.
Contactpersoon
Adviseur participatie | welzijn
Sectorcoördinator archieven
T
02 213 10 87

Elders op FARO

In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
De afgelopen maanden presenteerden verschillende organisaties hun nieuwe multimediale tour in de ErfgoedApp. Benieuwd om te ontdekken welke dat zijn?