Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn. Workshop 4: Digital storytelling in de zorg

Digital storytelling is een methodiek die gebruikmaakt van software of applicaties om verhalen te vertellen. De meeste digitale verhalen focussen, net zoals traditionele verhalen, op een specifiek onderwerp en worden verteld vanuit een bepaalde invalshoek. Digitale verhalen bestaan meestal uit een combinatie van digitale beelden, tekst, opgenomen audio-, video- en/of muziekfragmenten.

In de cultureel-erfgoedsector hebben we ervaring met digital storytelling als educatieve tool of voor het vertellen van historische verhalen. Ook in de zorgsector worden digitale verhalen gebruikt om aan patiënten, zorgverleners en mantelzorgers een stem te geven waardoor hun welzijn wordt verbeterd. Denk daarbij, bijvoorbeeld, aan het samen met een persoon met beginnende dementie maken van zijn of haar levensverhaal.

Deelnemers aan een workshop digital storytelling wordt getoond hoe ze, met digital storytelling als methodiek, kunnen werken met verschillende doelgroepen in de zorgsector, zoals personen met dementie, personen in een hersteltraject of zorgverleners.

We starten met een inleiding tot digital storytelling. Daarna overlopen we aan de hand van concrete projecten hoe digital storytelling wordt ingezet binnen de zorgsector en hoe er daarbij wordt samengewerkt met archieven, bibliotheken en musea. Ten slotte tonen we hoe u zelf een activiteit kan organiseren en gaan we aan de slag met software en apps die u daarbij kan gebruiken.

Doelgroep: medewerkers van archieven, musea, erfgoedbibliotheken of erfgoedverenigingen die een aanbod i.s.m. de zorgsector willen ontwikkelen. Geen voorkennis nodig.

Tijdstip: 10.00 - 15.30 uur

Deze vorming maakt deel uit van het vormingstraject ‘Erfgoedcollecties gezondheid en welzijn’, een modulair vormingstraject over het inzetten van cultureel-erfgoedcollecties voor het verbeteren van het welzijn en gezondheid van mensen en gemeenschappen. Indien u zich inschrijft voor meer dan twee workshops dan ontvangt u tijdens de laatste workshop waaraan u deelneemt gratis de publicatie Cultureel erfgoed voor welzijn.

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Lesgevers
Bart De Nil
Prijs
50 euro, syllabus en lunch inbegrepen. Inschrijven kan online via onderstaand formulier.
Deelnemers
Max. 15 deelnemers. De workshop zal niet doorgaan bij minder dan 6 deelnemers.
Contactpersoon
Adviseur participatie | welzijn
Sectorcoördinator archieven
T
02 213 10 87

Elders op FARO

Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...
De afgelopen maanden presenteerden verschillende organisaties hun nieuwe multimediale tour in de ErfgoedApp. Benieuwd om te ontdekken welke dat zijn?