Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn. Workshop 2: Meten en evalueren van interventies met cultureel erfgoed

In langtermijntrajecten focussen we ons niet alleen op het inzetten van erfgoedcollecties om het welzijn en de gezondheid van mensen te verbeteren maar willen we ook het bewijs verzamelen van de impact. Een van onze doelstellingen is om methodieken en instrumenten voor op bewijs gebaseerde (evidence based) interventies met cultureel erfgoed voor gezondheid en welzijn te ontwikkelen en te verspreiden.

Hoe sympathiek en ‘verheffend’ enthousiaste getuigenissen over de weldaden van kunst en erfgoed op de mentale en fysieke gezondheid van mensen ook mogen zijn, ze vormen onvoldoende bewijs. Het komt erop aan om, door middel van meten en evalueren, te onderzoeken wat de kleine en subtiele impact is van interventies met cultureel erfgoed op het welzijn en de gezondheid van mensen én gemeenschappen. Door die impact te meten en te evalueren kunnen we aantonen wat werkt en vooral wat niet werkt.

Evidence based werken vereist geen rakettentechnologie. Tijdens deze cursus tonen we aan dat ook kleine erfgoedorganisaties de effecten van hun acties op korte en lange termijn kunnen meten.

Tijdens de workshop krijgen de deelnemers:

  • inzicht in het belang van het meten van de impact;
  • een inleiding in het meten en evalueren van interventies met cultureel erfgoed;
  • een overzicht van enkele kwantitatieve en kwalitatieve meetinstrumenten;
  • een oefening in het opmaken van een logisch proces met de condities (veranderingstheorie);
  • inzicht in hoe ze een protocol moeten opstellen.

Doelgroep: medewerkers van cultureel-erfgoedinstellingen en -organisaties die de impact van interventies met cultureel erfgoed met als doel het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van de deelnemers willen meten.
Geen voorkennis nodig.

Tijdstip: 10.00 - 15.30 uur

Deze vorming maakt deel uit van het vormingstraject ‘Erfgoedcollecties gezondheid en welzijn’, een modulair vormingstraject over het inzetten van cultureel-erfgoedcollecties voor het verbeteren van het welzijn en gezondheid van mensen en gemeenschappen. Indien u zich inschrijft voor meer dan twee workshops dan ontvangt u tijdens de laatste workshop waaraan u deelneemt gratis de publicatie Cultureel erfgoed voor welzijn.

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Lesgevers
Bart De Nil en Alexander Vander Stichele
Prijs
50 euro, syllabus en lunch inbegrepen. Inschrijven is niet meer mogelijk.
Deelnemers
Max. 15 deelnemers. De workshop zal niet doorgaan bij minder dan 6 deelnemers.
Contactpersoon
Adviseur participatie | welzijn
Sectorcoördinator archieven
T
02 213 10 87

Elders op FARO

Erfgoeddag, op zondag 28 april, stevent af op een recordeditie. Het aanbod? 950 gratis activiteiten rond en met ambachten en ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...