Erfgoedcollecties gezondheid en welzijn. Workshop 1: Object handling en object storytelling

Object handling is een methodiek waarbij de therapeutische waarde van objecten op de voorgrond staat. Het (tactiel) aanraken van objecten, het connecteren met andere mensen door middel van objecten of gewoon ‘het bezig zijn’ met objecten leidt tot positieve resultaten op vlak van algemeen welbevinden. Met deze methodiek kan u met erfgoedobjecten meer doen dan reminisceren met personen met dementie. Daarnaast kan u het ook toepassen bij patiënten in ziekenhuizen, bij mensen die revalideren in dagklinieken, bij therapieën in de geestelijke gezondheidszorg, bij activiteiten in rust- en verzorgingstehuizen, bij dienstencentra en in de thuisverzorging.

Naast object handling kan u objecten ook gebruiken om mensen hun verhaal te laten vertellen. De objecten dienen dan als intermediair voor mensen die hun stem zoeken. Tijdens object storytelling worden mensen ‘ondergedompeld’ in enkele verhalen en erfgoedobjecten.

Tijdens de workshop krijgen de deelnemers:

  • een inleiding tot interventies met cultureel-erfgoedcollecties in de zorgsector;
  • enkele inspirerende praktijkvoorbeelden;
  • inzicht in object handling als methodiek;
  • inzicht in object storytelling als methodiek;
  • aan de hand van oefeningen kapstokken om een sessie object handling of object storytelling te organiseren.

Doelgroep: medewerkers van cultureel-erfgoedinstellingen en -organisaties die, op basis van hun collecties en/of de expertise die ze bezitten over die collecties, samen met zorginstellingen interventies willen organiseren met als doel het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van de deelnemers.

Geen voorkennis nodig

Tijdstip: 10.00 - 15.30 uur

Deze vorming maakt deel uit van het vormingstraject ‘Erfgoedcollecties gezondheid en welzijn’, een modulair vormingstraject over het inzetten van cultureel-erfgoedcollecties voor het verbeteren van het welzijn en gezondheid van mensen en gemeenschappen. Indien u zich inschrijft voor meer dan twee workshops dan ontvangt u tijdens de laatste workshop waaraan u deelneemt gratis de publicatie Cultureel erfgoed voor welzijn.

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Lesgevers
Bart De Nil
Prijs
50 euro, syllabus en lunch inbegrepen. Inschrijven kan online via onderstaand formulier.
Deelnemers
Max. 15 deelnemers. De workshop zal niet doorgaan bij minder dan 6 deelnemers.
Contactpersoon
Adviseur participatie | welzijn
Sectorcoördinator archieven
T
02 213 10 87

Elders op FARO

Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
De cultureel-erfgoed- en de zorgsector hebben elkaar heel wat te bieden. In een reeks van zes bijzonder boeiende workshops over ...
Kent u hem al, de nieuwe versie van de ErfgoedApp? Op basis van feedback van gebruikers en contentmakers werd de ...