Erfgoed en onderwijs: samen erfgoedactiviteiten voor kinderen en jongeren ontwikkelen

Hoe doet u dat, een echt prikkelende erfgoedactiviteit voor kinderen en jongeren opzetten? Tijdens de opleiding Erfgoed en Onderwijs wordt u ondergedompeld in de wereld van erfgoededucatie.

Droomt u ervan om een eigen, hedendaags cultureel-erfgoedproject te ontwikkelen, nieuwe contacten te leggen en/of (daarbij) een spannende (waarom niet?) samenwerking op touw te zetten? Dan is dit uw kans! Deze opleiding stimuleert en ondersteunt u bij de ontwikkeling van een eigen erfgoedproject:

  • In de eerste fase maakt u kennis met het onderwijs en met erfgoededucatie. Vanuit deze kaders kijken we naar concrete erfgoedprojecten.
  • In de tweede fase krijgt u een concreet instrument aangereikt om een erfgoedproject uit te werken. Aan de hand van goede paktijkvoorbeelden leert u een project screenen. U denkt ook na over het onderwerp van uw eigen erfgoedproject. Dit project kunt u alleen of in groep uitwerken.
  • In de volgende fase start u met het uitbouwen van uw eigen erfgoedproject, u ontvangt hierbij de nodige input en feedback van de docenten en elkaar. We gaan ook op bezoek bij het M-Museum Leuven. Daarnaast bieden we u verschillende inspiratie- en verdiepingssessies aan die aansluiten bij een actueel thema in de diverser wordende samenleving.
  • Tot slot presenteert u uw project in groep en krijgt u feedback van elkaar en van een aantal erfgoed- en onderwijsexperten.

Meer informatie over de opbouw van de cursus vindt u via de website van Odisee Hogeschool.

Doelgroep: Deze opleiding richt zich tot leerkrachten kleuter-, lager en secundair onderwijs, (educatieve) medewerkers van erfgoedcellen, musea, achieven, erfgoedbibliotheken, gidsen en iedereen die geïnteresseerd is in erfgoededucatie.

De opleiding is een gezamenlijk initiatief van Odisee Hogeschool en de onderzoekslijn erfgoededucatie van de VIVES Hogeschool, in samenwerking met FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed

Praktisch

Data en locaties: deze opleiding vindt plaats op verschillende locaties in Brussel en Leuven. 

De opleiding bestaat uit zeven lesdagen (26 september, 17 oktober, 14 november, 12 december 2019, 6 februari, 12 maart en 7 mei 2020), telkens van 9.30 tot 12.30 uur met uitzondering van 14 november van 9.30 tot 17.00 uur en 12 december en 7 mei van 9.30 tot 16.00 uur.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Diverse locaties in Brussel en Leuven
Lesgevers
Docenten uit de lerarenopleiding van Vives en Odisee
Prijs
990 euro. Inbegrepen zijn een drankje per les en bij een volledige lesdag ook een broodje.
Meer info

Inschrijven kan via de website van Odisee Hogeschool

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...
Iedereen weet dat erfgoed het best gedijt als het 'ontsloten' of gebruikt wordt. Dat kan op verschillende manieren. Door er ...