Emotienetwerken als gespreksmethode

Op welke manieren kunnen we de complexe interacties tussen mensen en erfgoed en/of kunst en mensen onderling onderzoeken? Op vraag van Museum Kunst & Geschiedenis en FARO gaat Prof.dr.Hester Dibbits in gesprek over de methode emotienetwerken. Na haar introductie krijgt u de unieke kans om de methode toe te passen op enkele stukken uit de collectie van het museum. Vervolgens bespreken we samen hoe u deze methode kan inzetten in uw praktijk, ook buiten het erfgoedveld.

Wat is de roadtrip cultuureducatie?

De roadtrip cultuureducatie neemt u mee langs de diversiteit van cultuureducatie in Vlaanderen i.s.m. boeiende partners en (internationale) sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duikt de roadtrip in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting. Om deel te nemen, koopt u één ticket voor de roadtrip aan en u kiest zelf hoeveel events uit de reeks u bijwoont.

Over de sessie

Soms zijn deze ontmoetingen heerlijk complexloos, maar evengoed zijn ze soms, door heel uiteenlopende perspectieven, best uitdagend of schurend en leiden tot geladen of gevoelige discussies. Hoe kunnen we omgaan met die diversiteit aan meningen en emoties? Hoe laten we ze aan bod komen in een gesprek, zonder dat dit meteen of noodzakelijk tot hoogoplopende discussies leidt? Hoe kunnen we onszelf hierin sterk genoeg voelen om dergelijke gesprekken aan te gaan?

In dit roadtripevent i.s.m. Museum Kunst & Geschiedenis & FARO buigen we ons over emotienetwerken als een mogelijke manier om een meerstemmig gesprek te voeren. Emotienetwerken leert u hoe u zich kritisch kan verhouden tot erfgoed en/of kunst. De methode brengt u ook bij hoe u oog kan hebben voor uw eigen positie hierin. Tijdens dit event oefent u mogelijke vaardigheden die helpen bij de vaak emotioneel geladen omgang met het verleden in het heden.

Prof.dr. Hester Dibbits is als lector Cultureel Erfgoed verbonden aan Reinwardt Academie. Samen met haar collega Rosa Mul stelt ze de methode emotienetwerken voor. Na de introductie gaat u aan de slag met de collectie van Museum Kunst & Geschiedenis. U onderzoekt samen met de andere deelnemers wat er gebeurt als we gevoelens met elkaar bespreken over een voorwerp uit de collectie, wisselt kennis met hen uit en deelt ervaringen. De praktische toepassing vertrekt vanuit (gevoelig) erfgoed, maar is ook vertaalbaar naar andere culturele contexten en praktijken.

Over Hester Dibbits

Hester Dibbits is sinds 2011 als lector Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie verbonden. Sinds 2014 combineert zij haar werk voor de academie met een bijzonder hoogleraarschap aan de Erasmus School of History, Culture and Communication van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dibbits bekleedt hier de door het LKCA ingestelde leerstoel Historische Cultuur en Educatie. Eerder was zij werkzaam als onderzoeker bij de vakgroep Etnologie van het Meertens Instituut (KNAW) en als interim hoofdconservator bij het Nederlands Openluchtmuseum. 

Dibbits zoekt in haar werk steeds naar de verbinding tussen de wetenschappelijke wereld en de praktijk. Ze hanteert daarbij een historisch-etnologisch perspectief, met bijzondere aandacht voor erfgoed en de cultuur van het dagelijks leven. Dibbits begeleidt MA- en PhD-onderzoek op het terrein van materiële cultuur, erfgoed, musea en educatie. Ze is het boegbeeld van de NWA-route Levend Verleden van de Nationale Wetenschaps Agenda en lid van de Nationale Onderzoeksraad Cultureel Erfgoed.

Praktisch

Donderdag 29 september 2022. Onthaal vanaf 13.00 uur, start om 13.30 uur, einde voorzien om 16.30 uur. 

Om deel te kunnen nemen, koopt u eerst een ticket voor de roadtrip cultuureducatie 2022:

  • Een ticket kost 50 euro excl. BTW (60,50 euro incl. BTW). 
  • Met de ticketcode die u ontvangt, kunt u deelnemen aan de 5 events van de roadtrip cultuureducatie 2022 + dit event.
  • De code is geldig voor alle medewerkers van uw organisatie. U hoeft dus maar 1 code aan te kopen om met meerdere medewerkers te kunnen deelnemen.
  • Na ontvangst van de code, is inschrijven voor het event noodzakelijk.
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector
Cultuursector

Praktische info

Begindatum
Locatie
Museum Kunst & Geschiedenis, Jubelpark 10, Brussel
Deelnemers
Max. 24 deelnemers
Meer info

Organisatie: publiq i.s.m. Museum Kunst & Geschiedenis & FARO

Meer info: Liesbeth De Clercq, medewerker publieksontwikkeling, liesbeth@publiq.be, 02 204 00 93

Elders op FARO

De coronacrisis lijkt enigszins achter de rug maar toch merken veel cultuurorganisaties dat bezoekers en participanten nog steeds drempelvrees hebben ...
Niemand kan naast de schrijnende beelden kijken van leed en vernieling in Oekraïne. De vraag die velen zich (terecht) stellen ...
Hebt u een vraag over uw dagelijkse erfgoedpraktijk? Het antwoord vindt u in FARO’s Erfgoedwijzer. Daarin wijzen we u de ...