Een actieplan voor danserfgoed in Vlaanderen | Werksessie Netwerk Danserfgoed

Werk mee aan een actieplan voor danserfgoed in Vlaanderen op deze werksessies van zaterdag 19 oktober 2024 of dinsdag 12 november 2024. Voor wie? Professionelen en vrijetijdsdansers, erfgoedmedewerkers, academici en iedereen die zich voor danserfgoed wil inzetten.

CEMPER heeft de laatste jaren vele acties ondernomen voor het danserfgoed: het was actief in het Creative Europe-project Dance – ICH, praatte over de relatie tussen dans en musea, promootte de registratie van danspraktijken op immaterieelerfgoed​.be en onderzocht hoe dansers omgaan met hun erfgoed tijdens Dansstorm en bij folk‑, volks- en werelddansers. Daarnaast publiceerde het een bijdrage over hoe een verzamel- en archiefbeleid voor dans er zou kunnen uitzien in Vlaanderen en gaf het tips voor de zoektocht naar historische bronnen.

Toch zijn er nog veel bedreigingen voor het danserfgoed. Om die aan te pakken, wil CEMPER de komende jaren een (lerend) Netwerk Danserfgoed opstarten met zo veel mogelijk partners. De eerste aanzet daarvan is al genomen: op 25 januari 2024 bracht STUK, in samenwerking met CEMPER, alvast een breed netwerk samen ter voorbereiding van hun expertisecentrum voor het immaterieel erfgoed van hedendaagse dans. Lees het verslag van deze eerste werksessie

Op basis van al deze input kwam Een actieplan voor danserfgoed in Vlaanderen tot stand. CEMPER en STUK wilden hiermee een stimulans geven aan gemeenschappen, sectoren en beleid om samen oplossingen te zoeken en niet te blijven hangen in het vaststellen van noden. Het actieplan biedt een kader om die inspanningen te plannen en te coördineren.

Dit najaar kan u deelnemen aan een werksessie naar keuze om het actieplan op punt te stellen: op zaterdag 19 oktober of dinsdag 12 november. Beide sessies zijn identiek; zo heeft iedereen de kans om deel te nemen aan het netwerk.

Gebeurden de selectie en de groepering van de noden correct? Wat is prioritair of wat ontbreekt? Werken we over dansgenres heen of verkiezen we een specifiekere aanpak? Welk engagement kunnen u of uw organisatie opnemen? Als we deze en andere vragen samen kunnen beantwoorden, wordt het actieplan een roadmap naar een betere toekomst voor danserfgoed.

Werksessie zaterdag 19 oktober

De eerste sessie vindt plaats op 19 oktober. Aan zes doorschuiftafels worden de zes werven uit het huidige actieplan toegelicht. In kleine groepjes kan u feedback geven, prioriteiten bepalen en aangeven waarmee u wil helpen. Inschrijven voor de sessie op 19 oktober kan tot en met 10 oktober.

  • 9.30 uur: Aanmelding en ontvangst met koffie en thee
  • 10.00 uur: Werksessie in groepjes
  • 12.30 uur: Netwerklunch

De werksessie op 19 oktober vindt plaats in theater arsenaal, Hanswijkstraat 63, 2800 Mechelen.

Werksessie dinsdag 12 november

De werksessie op 12 november vindt plaats tijdens CEMPER connect. Aan zes doorschuiftafels worden de zes werven uit het huidige actieplan toegelicht. In kleine groepjes kan u feedback geven, prioriteiten bepalen en aangeven waarmee u wil helpen. In de namiddag is er de mogelijkheid om aan te sluiten bij de sessie Archiefzorgen voorbij? Hoe u archiefvormers uit de muziek en podiumkunsten het best kan ondersteunen. Hieronder vindt u het verloop van de volledige dag. Inschrijven is mogelijk voor de voor- en/​of namiddag tot en met 7 november. Bent u ingeschreven, maar kan u toch niet komen? Geef ten laatste 8 november een seintje en vermijd een no show fee van 50 euro.

  • 9.30 uur: Aanmelding en ontvangst met koffie en thee
  • 10.00 uur: Parallelsessies
    • Een actieplan voor danserfgoed in Vlaanderen – Werksessie Netwerk Danserfgoed
    • Muziek- en podiumerfgoed in data en standaarden
  • 12.30 uur: Lunch
  • 14.00 uur: Archiefzorgen voorbij? Hoe u archiefvormers uit de muziek en podiumkunsten het best kan ondersteunen.
  • 16.00 uur: Pauze
  • 16.15 uur: Plenaire afronding van CEMPER connect
  • 17.00 uur: Netwerkdrink

Het evenement vindt plaats in Cultuurcentrum Mechelen, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen

Praktische info

Begindatum
Locatie
Mechelen
Prijs
Gratis
Meer info

Organisatie: CEMPER

Elders op FARO

De nieuwe update van de ErfgoedApp bevat enkele verbeteringen die FARO in nauw overleg met onze creatieve community van makers ...
Wat is er nieuw in de FARO-bibliotheek? Dankzij ons handige en dynamische collectie-overzicht blijft u op de hoogte van de ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange