Druk! aan het Werk! Studiedag over het behoud en beheer van erfgoed op papier

Op 3 september organiseert M een studiedag rond behoud, beheer en ontsluiting van erfgoed op papier. Tijdens deze studiedag maakt u kennis met het werk achter de schermen bij het prentenkabinet van M. Een werk van jaren, waar medewerkers en vrijwilligers aan de slag gingen met zo’n 25.000 prenten. Het doel: die enorme schat aan beelden en verhalen in kaart brengen, beter bewaren én digitaal ontsluiten. 

Sinds 2016 maakt het prentenkabinet van M deel uit van een grootschalig conservatie-, registratie- en digitaliseringsproject, waarbij zo’n 5.000 prenten ongeregistreerd bleken te zijn. Met de steun van de Vlaamse Overheid voor digitale collectieregistratie wordt deze achterstand momenteel ingehaald. Het doel is om de kunstwerken klaar te maken voor de toekomst en (digitaal) toegankelijk te maken voor het publiek.

Waardevol werk en een voortdurend groeiende expertise die M graag deelt met de sector. Daarom worden de opzet en resultaten van dit project gebundeld in een publicatie – de ideale basis om een studiedag rond het bewaren en beheren van erfgoed op papier te organiseren in M.

Met Druk! aan het Werk! wil M de brug maken tussen het werk achter de schermen van het prentenkabinet en het brede netwerk van bewaar- en onderzoeksinstellingen die met deze kennis aan de slag kunnen gaan. 

Programma

Op de studiedag zet M zijn aanpak uiteen en deelt het praktijkvoorbeelden over het project. Daarnaast lichten sprekers uit andere instellingen, onder meer uit het Rijksmuseum, hun lopende projecten op het vlak van behoud, beheer en ontsluiting van erfgoed op papier toe. Zo wil M een platform bieden voor musea, archieven en erfgoedbibliotheken om expertise uit te wisselen en inspiratie op te doen.

Meer informatie over het programma volgt binnenkort.

Praktisch

Vrijdag 3 september 2021, 9.00 tot 13.00 uur.

Praktische info

Begindatum
Locatie
M Leuven
Prijs
Gratis
Meer info

Inschrijven kan via de website van M Leuven.

Elders op FARO

Afgelopen weekend kreeg de ErfgoedApp een stevige update. Zo is de succesvolle app alvast helemaal klaar voor een nieuw seizoen ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
Goed nieuws voor wie verantwoordelijk is voor de educatieve werking van een museum, archief, erfgoedbibliotheek of erfgoedcel, want via Erfgoedwijs.be ...