Doornroosje: ordelijk vergeten

Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers bedacht een vernieuwende methode voor het behoud van museumcollecties: verzegel de collectie zorgvuldig en bewaar ze als een tijdscapsule, zodat een toekomstige generatie de kans krijgt ze te (her)waarderen. Dit zogenaamde Doornroosje-scenario biedt talloze mogelijkheden, maar zeker ook uitdagingen: wat bewaren we? Wat heeft nu waarde? Wat zal die over 30 jaar zijn? Daarover gaat het symposium Doornroosje: ordelijk vergeten op 9 juni in de Grote Kerk in Vlaardingen.

De experimentele Doornroosje-aanpak is bedacht door cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers, en wordt inhoudelijk en financieel ondersteund door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (Frank Bergevoet) en Erfgoedhuis Zuid-Holland (Evelien Masselink).

Over het symposium

Vergeten is de beste vorm van bewaren. Vanuit deze gedachte is het Doornroosje-scenario ontstaan. Streekmuseum Jan Anderson in Vlaardingen is het eerste museum in Nederland waar de methode wordt voorbereid. Het doel is om de methode als generiek behoudsinstrument beschikbaar te stellen aan alle musea in Nederland.

Op 9 juni legt het symposium Doornroosje: ordelijk vergeten het Doornroosje-scenario verder uit. Wat betekent ze voor uw collectie? Wat vraagt ze aan inzet en middelen? Wat is - later - de opbrengst? Ook krijgt u inzichten en meningen, en gaat u met de andere deelnemers in gesprek. De feedback van de aanwezigen zal gebruikt worden bij de verdere voorbereidingen van de 'verzegeling' van Streekmuseum Jan Anderson.

Dit symposium is bedoeld voor bestuurders, medewerkers en vrijwilligers bij musea en studenten en medewerkers van opleidingen gericht op collectiebeheer en -behoud.

Meer weten? Leer meer over het Doornroosje-scenario en bekijk een korte documentaire over het project.

Programma

12.45 uur: Inloop met lunch

13.30 uur: start programma, met onder meer:

  • Presentatie over de Doornroosje-methode. Nationale en internationale referenten uit het professionele erfgoedveld geven hun mening.
  • Presentatie over hoe het samenwerken met studenten van de Reinwardt Academie gestalte heeft gekregen.
  • De band The Amazing Stroopwafels uit Vlaardingen geeft tussendoor diverse korte optredens.

17.00 uur: Feestelijke netwerkborrel

Praktische info

Begindatum
Locatie
Grote Kerk, Markt 63, 3131 CR Vlaardingen
Meer info

Elders op FARO

Ook voor de (internationale) erfgoedsector brengt de klimaatverandering grote uitdagingen met zich mee. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het ...
U wilt FARO graag aan boord als partner voor uw cultureel-erfgoedproject? Als leidraad formuleerden we een aantal vragen die we ...
Uit alle hoeken van Vlaanderen en Brussel gaven erfgoedinstellingen de voorbije maanden gehoor aan de oproep voor het schenken van ...