Doorgaan met de dingen: voorstelling van de waardestelling van Collectie Jaap Kruithof

10.000 dingen die anderen meestal niet bewaren, dat verzamelde de Belgische filosoof en criticus van de wegwerpmaatschappij Jaap Kruithof. Welk potentieel deze collectie heeft, onderzocht het MAS in 2018. Het resultaat is een waardestelling en plan dat op de tiende verjaardag van zijn sterfdag gepresenteerd wordt aan het publiek.

Het MAS moet beslissen over de langetermijnbestemming van deze collectie. Daarom ondernam het een waarderingsonderzoek in 2018. Het beschreef de collectie op bulkniveau en bracht alle documentatie over Museum Primrose samen. Daarnaast sprak het MAS met familie en vrienden van Jaap Kruithof en ook met filosofen, kunstenaars en museumcollega's. In deze gesprekken werd gepeild naar feiten, visies en gevoelens over de Collectie Jaap Kruithof.

Het werd een bijzonder jaar. Niet alleen het potentieel van de Collectie Kruithof werd afgetast. Dankzij de collectie en de reflecties van Jaap Kruithof over 'bewaren' en 'weggooien', werden de onderzoekers ook geconfronteerd met fundamentele vragen over de waarde van dingen, in musea en in de maatschappij.

Het resultaat is een waardestelling en een provocatief plan voor de Collectie Jaap Kruithof, dat gepresenteerd wordt op 25 februari 2019.

Museoloog Peter Van Mensch en curator hedendaagse kunst Stef Van Bellingen voegen hun kijk toe op de Collectie Kruithof en op het waarderen van collecties.

Tijdstip: 14.00 - 16.30 uur

Praktische info

Begindatum
Locatie
MAS | Museum aan de Stroom, Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen
Prijs
Gratis
Meer info

Inschrijven kan tot 22 februari 2019 via een mail naar mas@antwerpen.be.

Elders op FARO

De cultureel-erfgoed- en de zorgsector hebben elkaar heel wat te bieden. In een reeks van zes bijzonder boeiende workshops over ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...