Digitale transformatie van de cultuursector: geen weg terug?

Digitalisering heeft de laatste jaren steeds meer ingang gevonden in de cultuursector en heeft ondertussen een impact op alle onderdelen van de culturele waardeketen: van creatie tot beleving van cultuur en publiekswerking. De coronacrisis heeft geleid tot een versterking en versnelling van deze trend. Culturele organisaties waren immers genoodzaakt om over te schakelen op digitale middelen om hun werking zoveel mogelijk verder te zetten. De vraag stelt zich hoe het nu verder moet: In hoeverre dienen organisaties verder mee te stappen in deze digitale transformatie? Is een weg terug mogelijk? En welke plaats is er voor hybride modellen in de toekomst?

Elk jaar organiseert het Fonds voor Cultuurmanagement een congres over een relevant managementthema dat leeft in de kunst- en cultuursector. Het Fonds wil daarmee bijdragen tot de reflectie en kennisdeling omtrent het cultuurmanagement en het debat stimuleren met de culturele actoren, het beleid en de academische wereld.

Op 20 juni 2022 vindt het Cultuurmanagement congres plaats dat dit jaar in het teken staat van dedigitale transformatie en mogelijke verdienmodellen.

Programma

In het ochtendgedeelte komen een aantal experts uit Vlaanderen en Nederland aan bod, waaronder:Prof. dr. Wim Vanhaverbeke (hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen) Saskia Van Uffelen (zij vertegenwoordigt ons land als ‘Digital Champion’ binnen de Europese Instellingen) Maarten Quaghebeur (Cultuurloket), Jan Jaap Knol (Boekmanstichting) en Maaike Verberk (DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie).

In de namiddag delen we een aantal inspirerende voorbeelden uit Vlaanderen en Nederland. Tijdens het slotdebat wordt gereflecteerd over de toekomstige kansen en uitdagingen van digitalisering voor de culturele en creatieve sectoren. Het namiddag gedeelte zal gemodereerd worden door Maka De Lameillieure (VIVES Kortrijk)

Het congres sluiten we met de uitreiking van de scriptieprijs Cultuurmanagement.

Partnerschap

Het Fonds voor Cultuurmanagement organiseert dit congres met medewerking van DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie (NL), Boekmanstichting (NL) en Cultuurconnect (BE).

Praktische info

Begindatum
Locatie
Universiteit Antwerpen, Hof Van Liere, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen
Prijs
25 euro (studenten: gratis)
Meer info

Inschrijven kan via deze link.

Elders op FARO

Niemand kan naast de schrijnende beelden kijken van leed en vernieling in Oekraïne. De vraag die velen zich (terecht) stellen ...
De coronacrisis lijkt enigszins achter de rug maar toch merken veel cultuurorganisaties dat bezoekers en participanten nog steeds drempelvrees hebben ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange