Digitaal vragenuur: naar een toegankelijke familievriendelijke werking

Als erfgoedwerker doe je je uiterste best om een mooi aanbod voor families te ontwikkelen. Families, in al hun soorten, vormen en maten, zijn namelijk een belangrijke doelgroep voor je organisatie. Je vindt het dan ook belangrijk om dit aanbod zo toegankelijk mogelijk te maken, ook voor families met kinderen met een beperking. Maar hoe organiseer je een zo toegankelijk mogelijk onthaal voor families met kinderen met een beperking? Welke informatie is essentieel om te vermelden op je website? Welke materialen zijn een no go, of net heel goed om te gebruiken? Enzoverder.

Wanneer? 5 december 2024, van 14.00 tot 15.30 uur

Krokuskriebels

Dit vragenuurtje kadert in de voorbereiding van het evenement Krokuskriebels. Al meer dan 10 edities engageert Gezinsbond zich samen met een rist musea om tijdens de krokusvakantie activiteiten specifiek voor families te organiseren. Elke editie legt een ander accent, zodat het aanbod iedere keer een tikje anders is. Tegelijkertijd verdiepen musea zich op die manier ook telkens in een ander aspect van een familievriendelijke werking.

De editie van Krokuskriebels 2025 focust op spelen. Ook het thema van Erfgoeddag 2025 is ‘Game on!’. Musea die speelse activiteiten ontwikkelen voor Krokuskriebels, kunnen die dus opnieuw aanbieden in het kader van Erfgoeddag. Dubbele winst!

De vorige editie van Krokuskriebels, in 2023, focuste in het bijzonder op families met kinderen met een beperking. De aandacht en zorg voor deze families willen we niet verliezen. Daarom moedigen we alle deelnemende musea opnieuw aan om te bekijken wat ze kunnen ondernemen om hun familievriendelijke activiteit(en) nog toegankelijker te maken.

Voor wie? 

Dit vragenuurtje richt zich in de eerste plaats naar museummedewerkers die deelnemen aan Krokuskriebels (1 - 9 maart 2025). Ook andere musea en erfgoedorganisaties met een familievriendelijk aanbod die extra aandacht willen besteden aan toegankelijkheid voor families met kinderen met een beperking, zijn welkom om aan te sluiten.

Neem je graag deel? Dan nodigen we je van harte uit om op voorhand je vraag (of vragen) door te sturen naar Hildegarde Van Genechten via hildegarde.vangenechten@faro.be, met als onderwerp ‘Digitaal vragenuur toegankelijkheid’.

Vragen kunnen gaan over bijvoorbeeld toegankelijkheid van activiteiten, materialen en inrichting, toegankelijk onthaal, omgaan met beperkingen, communicatie naar families met kinderen met een beperking … Je vragen worden beantwoord door de leden van De Ouders vzw. Dat is een organisatie die ondersteuning biedt aan ouders met kinderen met een beperking. Vanuit die deskundigheid denken ze met ons mee tijdens dit vragenuur. Ze reiken vanuit hun ervaringen ideeën en suggesties aan om de toegankelijkheid van activiteiten te verbeteren. Meer informatie over de organisatie vind je op hun website www.deouders.be.

Dit initiatief is een samenwerking van Gezinsbond, FARO en De Ouders vzw.

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 0 euro (gratis).
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 0 euro (gratis) en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Inschrijven
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online, via MS Teams
Lesgevers
De Ouders vzw
Prijs
Gratis
Meer info

Heb je nog vragen? Contacteer Hildegarde Van Genechten, adviseur educatie | participatie FARO of Mila Vercruysse, projectcoördinator Krokuskriebels.

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur participatie | educatie
T
02 213 10 71

Elders op FARO

De nieuwe update van de ErfgoedApp bevat enkele verbeteringen die FARO in nauw overleg met onze creatieve community van makers ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
Wat is er nieuw in de FARO-bibliotheek? Dankzij ons handige en dynamische collectie-overzicht blijft u op de hoogte van de ...