Digitaal dekoloniseren met archiefcollecties

Thema’s zoals dekolonisatie, diversiteit en inclusie beperken zich vaak tot publiek en presentatie. Maar wat gebeurt er als we naar binnen kijken? Ook keuzes die gemaakt worden met betrekking tot collectiebeheer en collectiebeschrijvingen zijn van invloed op de manier waarop de geschiedenis doorgegeven wordt. Hoe ontwikkelen we ruimte voor meerstemmigheid in collectiebeschrijvingen? En hoe zorgt u ervoor dat dit niet alleen impact heeft op uw collectie, maar op uw gehele instelling?

Begin 2021 vond het eerste erfgoedlab van de Reinwardt Academie plaats. Dit tweede Erfgoedlab Digitaal Dekoloniseren kijkt in het bijzonder naar archiefcollecties. Samen met diverse partners uit het Netwerk Digitaal Erfgoed en de Universiteit van Amsterdam biedt de Reinwardt Academie u een reeks interactieve webinars met inspirerende sprekers, praktische tools en op de praktijk toegepaste denkoefeningen. Deze gezamenlijke leergang wordt gevoed door veel onderlinge uitwisseling uit uw eigen praktijk. Iedereen die met archiefcollecties of documentair erfgoed te maken heeft is welkom, van ICT’er tot communicatie-adviseur. Deze cursus is bedoeld voor mensen die zich praktisch willen oriënteren rondom dekoloniseren en meer willen leren over wat ze zelf kunnen doen.

Wat heb ik aan het eind van de maand?

Een idee van hoe u in uw dagelijkse praktijk kritisch kan kijken en omgaan met (post-) en (de-)koloniale perspectieven. U hebt een scherp(er) beeld van wat uw instelling hiermee kan doen en welke rol u hierin kan of wil spelen. Daarnaast beschikt u over tools en contacten, zodat u naderhand ook echt aan de slag kunt gaan. Meer weten over hoe de vorige cursus werd ervaren? Lees hier een interview met twee deelnemers of sluit aan bij het spreekuur over deze cursus.

Praktisch

  • Donderdagmiddag van 15.00 - 17.00 uur op 13, 20, 27 januari en 3 februari. Het afsluitende webinar vindt plaats op 17 februari. Kunt u niet aanwezig zijn bij de cursus maar wil u dit webinar graag meemaken? Meld u aan voor de nieuwsbrief van de Reinwardt Academie en krijg automatisch een seintje als het zover is.

Meer informatie over het programma en de praktische details vindt u op de website van de Reinwardt Academie. Daar kunt u zich ook aanmelden.

Praktische info

Begindatum
Prijs
300 euro, excl. btw
Meer info

Organisatie: Reinwardt Academie

Meer info: rwa-heritagelab@ahk.nl

Elders op FARO

Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
Goed nieuws voor wie verantwoordelijk is voor de educatieve werking van een museum, archief, erfgoedbibliotheek of erfgoedcel, want via Erfgoedwijs.be ...